Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсаденият украински град Мариупол призовава за помощ

Град Мариупол, Украйна
Снимка: Ройтерс

Украинският град Мариупол няма вода, отопление и електричество и изчерпва храната, заяви неговият кмет, като местните сили, които се борят с руската атака, предупредиха, че се нуждаят от подкрепления, за да избегнат загубата на контрол над стратегическия пристанищен град, съобщава Ройтерс.

Кметът Вадим Бойченко призова за военна помощ и за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на част от 400-те хиляди жители на града след пет дни бомбардировки от обкръжаващите го руски войски.

"Ние просто сме унищожени", каза той в телевизионен призив, описвайки безразборния обстрел на жилищни райони и болници.

"Те искат да изтрият Мариупол и жителите на Мариупол от лицето на земята“, посочи той.

Украинските войски задържат позиции срещу опита за руско настъпление към Мариупол, но се нуждаят от значителна подкрепа, каза заместник-командир на военното поделение "Азов", част от Националната гвардия на Украйна, цитиран от Ройтерс.

"Това е последният град, който предотвратява създаването на сухопътен коридор от Русия до Крим", каза още той в публикация на официалната страница на "Азов" в "Телеграм", идентифицирайки се с позивната си Калина. "Мариупол не може да бъде загубен".

В четвъртък Русия и Украйна се споразумяха за необходимостта от хуманитарни коридори, които да помогнат на цивилните да избягат от сраженията, което е първият очевиден пробив в преговорите. Но изглежда, че оттогава насам е постигнат малък напредък в прилагането на това постигнато споразумение.

Някои мариуполци са се преместили в центъра на града, за да избягат от най-тежкия обстрел в покрайнините на града, каза 30-годишният предприемач Иван Ермолаев, който се крие в малкото мазе на къщата си в града.

"Хората са с децата си в центъра на града и чуват, че войната наближава“, каза той пред Ройтерс чрез онлайн съобщение. "Има плач, страх, несигурност, паника".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна