Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще пътува до Полша и Румъния през следващата седмица

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще пътува до Полша и Румъния следващата седмица, съобщиха от нейния офис в петък. Визитата идва след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като САЩ се стремят да покажат подкрепа за Украйна и за американските източноевропейски съюзници от НАТО.

"Нейното посещение ще демонстрира силата и единството на алианса на НАТО и подкрепата на САЩ за съюзниците от източния фланг на НАТО в лицето на руската агресия. То също така ще подчертае нашите колективни усилия да подкрепим народа на Украйна“, се посочва в изявление, публикувано от Белия дом.

"По време на срещите си с лидерите на Полша и Румъния, вицепрезидентът ще засили нашата тясна координация в отговор на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна. Те ще обсъдят нашата продължаваща подкрепа за народа на Украйна чрез сигурност, икономическа и хуманитарна помощ и нашата решимост да наложим тежки икономически последици за Русия и онези, които са съучастници в руската инвазия. Срещите на вицепрезидента ще се фокусират и върху това как Съединените щати могат допълнително да подкрепят съседите на Украйна, тъй като те посрещат и се грижат за бежанци, бягащи от насилие", се посочва в прессъобщението на Белия дом.

Камала Харис ще замине за Европа на 9 март и ще се върне в САЩ на 11 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна