Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Москва осъзна "истинската цена на войната" и преговорите започват да изглеждат "конструктивни"

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите с Русия започват да изглеждат "конструктивни", заяви един от украинските преговарящи, описвайки това, което той възприема като очевидна промяна в отношението на Москва към украинската съпротива и тежките международни санкции.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че е забелязал промяна в подхода на Русия, тъй като тя осъзнава "истинската цена на войната".

"В самото начало на войната те настояваха за тотална доминация. Те не очакваха, че Украйна ще окаже толкова сериозна съпротива“, каза Подоляк в интервю за канадския всекидневник The Globe and Mail в западноукраинския град Лвов, предаде Франс прес.

"Те започват да осъзнават истинската цена на войната едва сега. И сега започваме да водим конструктивни преговори", добави президентският съветник, който участва в първите два кръга на преговорите между Русия и Украйна, проведени на границата с Беларус.

Според Украйна трета сесия на преговори е насрочена за понеделник.

Руснаците "загубиха огромни количества техника и жива сила. Санкции, каквито никога досега не сме виждали, водят до колапс икономиката им. Русия се превърна в страна извън закона на международната сцена и тяхната пропаганда изобщо не работи", каза още Подоляк.

Той повтори искането на президента на Зеленски НАТО да наложи забранена за полети зона над Украйна, което обаче западният военен алианс продължава да отхвърля.

Подчертавайки, че и двете страни в преговорите са се споразумели да не обсъждат подробности за тях, Подоляк каза, че целите на Украйна остават незабавно прекратяване на огъня, гаранции за сигурност, че страната няма да бъде атакувана отново, и значителна компенсация за загубата на човешки животи и материални щети на украинските градове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна