Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: В понеделник свиквам специален щаб

| обновено на 06.03.22 в 22:31
Кирил Петков по време на посещение в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Вечерта, когато бяха първите бомбардировки, всеки от нас беше учуден. Никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети. Война в България - не, няма опасност, българското население трябва да е спокойно". Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ.

Но опасността тази война да продължава в Украйна за по-дълго време, да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да, има такъв риск, добави Петков, цитиран от БГНЕС.

„Най-голямата опасност беше, когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна заплаха върху нашата сигурност“.

"Риск с ядрените централи на Украйна за мен е №1 като най-голяма щета потенциална за българското население. Аз вярвам, че няма да се случи, не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. Още в понеделник свиквам специален щаб, който би трябвало да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има, да влезе в оперативна готовност", коментира министър-председателят.

„Министерският съвет отпусна средства да сме готови. Трябва да сме готови за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник свиквам щаб, който да сложи всичко, което би трябвало да има една държава, гражданска защита и т.н.“, добави Петков.

"Държавата влиза като регулатор в цените за горивата. Гледаме максимално да е готов резервът. Политическата игра от Борисов, която се заиграва сега, е да се отпускат количества в резерв, но ние не знаем какво ще стане. Резервът го държим, ако стане нещо, да имаме готовност - и пшеница, и гориво. Искаме да сме сигурни, че имаме достатъчно зърно до 2023 г"., посочи Петков.

Нашият резерв от горивата е за 90 дни – част от резерва ни е в България, част от него е извън страната, добави той.

По повод разговора си с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова Петков каза, че я е призовал всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност, да бъдат от нея изпратени обратно в Русия, „за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случат“.

"Тя каза, оттук нататък ще внимавам с всичките мои действия, така че да не създавам скандали, подчерта Петков".

За разговора му с президента на Украйна Зеленски, Петков каза, че Зеленски помоли за всяка възможна подкрепа.

"Уверих го, че 8 камиона с помощи вървят към Украйна".

"Военно-логистична подкрепа включва потенциално жилетки, каски. До този момент България единствено и само е дала хуманитарна помощ. Досега не сме дали никакви оръжия и боеприпаси. Близо сме до този конфликт, видяхте заплахите на Путин, трябва много внимателно да организираме подкрепата ни. Не, не е искано от нас да изпращаме самолети в Украйна", коментира министър-председателят.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна