Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 войници са загинали при атака на "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петнадесет войници загинаха в неделя при атака на "Ислямска държава" срещу военен автобус в централната сирийска пустиня, съобщи АФП, като се позова на военни наблюдатели. Държавната информационна агенция САНА съобщи за 13 загинали "включително офицери" и 18 ранени.

Клетките на ИД "атакуваха военен автобус" в пустинята Палмира, "убивайки 15 войници и ранявайки 18 други", съобщи базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права. Броят на загиналите може да нарасне, тъй като повечето от войниците са "сериозно ранени", предава Обсерваторията, която разчита на мрежа от източници в цялата страна.

ИД не пое веднага отговорност за атаката.

 Обсерваторията съобщи, че 61 войници на режима в Дамаск и свързани с Иран членове на милиции са били убити при атаки на ИД в пустинята на Сирия от началото на годината. Въпреки падането на "халифата" на ИД през 2019 г. групировката продължава да извършва смъртоносни атаки от укрития в сирийската пустиня, която се простира от покрайнините на столицата Дамаск до границата с Ирак.

В началото на януари девет сирийски войници и съюзнически бойци бяха убити при подобна атака срещу военен конвой в източната част на Сирия.

На 20 януари бойците на ИД предприеха най-голямото си нападение от години, атакувайки затвор в контролирания от кюрдите североизточен сирийски град Хасакех, целяйки да освободят други джихадисти. Почти седмица на интензивни битки доведе до смъртта на повече от 370 души, според Обсерваторията.

 Лидерът на ИД Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Кураши се самовзриви в началото на февруари по време на нападение на американските сили срещу къщата му в северозападния район на Сирия Идлиб, последният голям опозиционен бастион в Сирия.

Около половин милион души загинаха и милиони бяха разселени от избухването на сирийския конфликт през 2011 г., след като националните протести срещу правителството бяха посрещнати с брутални репресии. Това ескалира в опустошителна война, която привлече регионални и международни сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна