Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отхвърля предложеното ембарго върху вноса на руски петрол и газ

Олаф Шолц, канцлер на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли предложеното европейско ембарго върху вноса на руски петрол и газ, предпочитайки да се съсредоточи върху "устойчив" натиск върху Москва, който няма да наложи твърде тежко бреме за германците, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

"Всички наши стъпки са предназначени да ударят силно Русия и да бъдат устойчиви в дългосрочен план“, каза Шолц понеделник. "В момента европейската доставка на енергия за производство на топлина, мобилност, електроснабдяване и промишленост не може да бъде осигурена по друг начин. Следователно това е от съществено значение за предоставянето на обществени услуги и ежедневния живот на нашите граждани", допълни той.

Руската енергетика досега е освободена от санкции, но САЩ проучват със своите европейски съюзници възможността за ембарго върху руския петрол.

Германия, най-голямата икономика в Европа, зависи от Русия за внос на повече от 55% от природния газ, около 505 от руски въглищата и 35% от руския петрол.

"Германското правителство работи усилено от месеци със своите партньори в ЕС и извън него, за да разработи алтернативи на руската енергия. Това обаче не може да стане за една нощ“, каза Шолц. "Ето защо е съзнателно решение от наша страна да продължим дейността на търговските предприятия в областта на енергийните доставки от Русия", заключи Шолц.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна