Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Сливенски: БЧК е изпратил до сега над 160 тона хуманитарни помощи за украинския Червен кръст

Тодор и Андреас от БМЧК: Ще останем да помагаме докато има нужда - седмици, месеци или повече

Двама бъдещи журналисти-доброволци в БМЧК гости в рубриката "Добрите хора"

7
Тодор Пантилеев и Андреас Гал (от ляво на дясно)
Снимка: МАРИЯ ИГНАТОВА

"Нови дрехи, топли завивки и хигиенни материали са най-необходимите помощи за момента за пострадалите от конфликта в Украйна. Десетки хора идват и даряват,  някои съвсем дребни неща, други с коли, фирми - държавни и обществени даряват с кашони от посочените в социалните медии на БМЧК и на сайта на БЧК необходими вещи за бягащите от войната...работим непрекъснато от три седмици", разказаха за БНР в рубриката "Добрите хора" 12 - класниците от столичното 35 ОУ "Добри Войников" Тодор Пантилеев и Андреас Гал от БМЧК. 

Андреас Гал и Тодор Пантилеев (от ляво на дясно)    Снимка:МАРИЯ ИГНАТОВА

Тодор е координатор в БМЧК - София, а Андреас е доброволец. Момчетата са абсолвенти, но са изоставили приятели, купони, забавления и след училище идват, за да се включат в акциите на БЧК на територията на цялата страна по набиране на помощи за пострадалите от конфликта в Украйна, които идват у нас, и който са останали в родината си.

"Изискването за етикети на дрехите, завивките и санитарните и хигиенни материали е според условията на СЗО и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, защото пандемията не е приключила. Хората могат да оставят другите дарения в контейнерите на БЧК, защото в момента сме силно ангажирани с помощите за пострадалите от конфликта.

Централата на БЧК в столицата, на преден план  -   акад. Христо Григоров               Снимка:МАРИЯ ИГНАТОВА

БЧК не набира лекарства и храни, като ако някоя от фиримите иска да дари храни или лекарства трябва да се обърне към Министерство на здравеопазването.

БЧК не осигурява и подслон за бежанците, но се създаде система, в която хотели или хора, които могат да настанят нуждаещи се,  да се запишат. И така БЧК предоставя тази информация на държавните органи и да могат бежанците да бъдат настанени. Това е убсайт в нашите социални мрежи, а имаме и гореща лининя за психосоциална подкрепа", разказаха доброволците.

Снимка:МАРИЯ ИГНАТОВА

Всеки може да дари от 8,30 до 17 часа (включително в събота и неделя) в централния офис на "Джеймс Баучер"76, както и във всички други областни съвети на БЧК.

"Голяма част от даренията са от частни лица. Идват майки с децата си, идват с колички, чули, че трябват памперси и ни ги носят. Нашето училище  - средно езиково "Добри Войников" направи голяма кампания и дари цял камион с помощи. Работим и с Българската православна църква и различни неправителствени организации", споделиха още Тодор Пантилеев и Андреас Гал.


"Има криза, има нужда от помощ и ние действаме. Идват и тук, при нас, на място украински граждани, за да търсят помощ. Най-големи са нуждите от съдействие на границата при Русе. Подобни кампании се организират в БЧК на Молдова, Полша и Румъния. Апелът за помощ е изпратен от Червения кръст на Украйна.

БЧК централа

Но хората идват много изплашени и имат нужда освен от всичко това, и от човешката подкрепа, от разговор с нашите психолози...", казват още младежите на БМЧК. 

Ясен Сливенски                                Снимка:МАРИЯ ИГНАТОВА

"До момента БЧК е изпратил 11 камиона с над 160 тона хуманитарни помощи за украинския Червен кръст", коментира за БНР Ясен Сливенски, директор Дирекция "Менджмънт на бедствията".

Помощите вървят в две посоки - към украйнските граждани, пострадали от конфликта в Украйна и потърсили закрила у нас, и към Червения кръст на Украйна, като предаваме помощта при границата с Румъния.

Най-много украински граждани пристигат на границата при Русе, Видин, Силистра и Добрич, Варна и Бургас, като най-много са настанените украинци в Бургас и натам насочваме и най-много от помощите. Доброволците на БЧКС подпомагат и настаняването на хората в хотелите и къщите за настоняване по морето, като с в ежедневна връзка с хотелиерите. В момента за там путават допълнително и печки и топли дрехи, които не се ползват от други области и са от предишни дарения.

Снимка:МАРИЯ ИГНАТОВА

Успяваме да се справим за поред път благодарение на нашите доброволци", заяви още Ясен Сливенски.

"Ние ще останем да помагаме докато има нужда, седмици, месеци или повече", убедени са Тодор и Андреас.

Както и стотиците доброволци на БМЧК.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна