Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън представи подробности за новата помощ за Украйна за един милиард долара

Той обеща "да направи повече през следващите дни и седмици“ заради руската инвазия в страната

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда американският президент Джо Байдън представи подробно как Съединените щати ще похарчат едини милиард долара за военна и хуманитарна помощ за Украйна, одобрени по-рано тази седмица, и обеща "да направи повече през следващите дни и седмици“, за да помогне на разкъсаната от войната държава.

Средствата ще отидат за дронове, 800 зенитни системи, 9000 противотанкови ракетни комплекси, 7000 леки картечници, както и за гранатомети и пушки, съобщава CNBC. САЩ изпращат дронове в Украйна за първи път, откакто Русия започна офанзивата си миналия месец.

"Те са проектирани да нанасят удари", каза висш служител на отбраната, отказвайки да даде повече подробности за системите, но посочи, че дроновете са въоръжени.

Средствата също така ще бъдат използвани за подпомагане на грижите за повече от 3 милиона украинци, разселени от войната, като същевременно ще се подсили отбраната на Украйна, докато руските сили се опитват да обградят столицата ѝ Киев.

"Този ​​нов пакет сам по себе си ще предостави безпрецедентна помощ на Украйна“, каза Байдън в Белия дом часове, след като украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Конгреса на САЩ за повече помощ в борбата срещу руската инвазия.

"Нека Бог пази украинците, които са там, за да защитават своята страна“, посочи Байдън.

Той също така осъди руския президент Владимир Путин за "ужасяващото опустошение" на Украйна и цитира съобщения за руските военни сили, които държат стотици лекари и пациенти като заложници в болница в Мариупол.

"Тези зверства са възмущение за света", каза президентът на САЩ.

"Това може да бъде дълга и трудна битка“, предупреди Байдън, но обеща, че "американският народ ще бъде непоколебим в нашата подкрепа за народа на Украйна, пред лицето на неморалните, неетични атаки на Путин срещу цивилното население. Обединени сме в нашето отвращение от покварата на Путин".

Във вторник Джо Байдън подписа законопроект за правителствен пакет на стойност 1,5 трилиона долара, който включва средства както за хуманитарна, така и за военна помощ за Украйна, която близо три седмици се борси срещу руската инвазия.

Министърът на отбраната Лойд Остин пък каза, че 800-те милиона долара, заделени за Украйна, ще увеличат общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на страната от началото на администрацията на Байдън през януари 2021 г., до над 2 милиарда долара

По време на изказванията си в сряда Байдън похвали Зеленски, посочвайки:

"Той говори от името на народ, който показа забележителна смелост и сила пред лицето на бруталната агресия, смелост и сила, които вдъхновяват не само украинците, но и целия свят".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна