Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Световните енергийни пазари ще се сринат при санкции срещу руския газ и петрол

| обновено на 23.03.22 в 15:00
Снимка: minenergo.gov.ru

Въвеждането на ембарго върху вноса на руски петрол и газ ще доведе до колапс на световните пазари. Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак пред депутатите от Държавната дума. 

Новак увери, че Русия няма нищо общо с поскъпването на енергийните носители на европейския пазар.

"Вече предупреждавах, че европейските потребители ще се сблъскат с още по-голямо увеличение на цените. Още веднъж искам да подчертая, че това е резултат от пълната некомпетентност на европейските отговорни лица вследствие на необмислена политика и липса на стратегическо планиране".

Новак допълни, че Европейският съюз, който изпитва недостиг на енергийни ресурси, е спрял проекта за газопровод “Северен поток 2” под натиска на Съединените щати. 

По думите му резултатът е трикратно поскъпване на електроенергията и петкратно на газа. Новак каза още, че запасите от дизелово гориво в Европа са на най-ниското си равнище от 2008 г. Според него дефицитът в условията на увеличено търсене може да се превърне в дестабилизиращ фактор при възобновяването на пътническите и товарните превози след пандемията от коронавирус.

Европейският съюз, който разчита в голяма степен на руската енергия, обмисля разширяване на санкциите срещу Москва, наложени заради инвазията в Украйна, за да включи и въглеводородите. В понеделник обаче външните министри на ЕС не се разбраха по въпроса за налагане на санкции върху руските енергийни суровини, но забрани инвестициите в руския енергиен сектор.

"Русия е най-големият доставчик, делът на руските енергийни ресурси на световните пазари е около 40%. Очевидно пазарите на петрол и газ биха се сринали без руските въглеводороди в случай, че бъдат наложени санкции", предупреди Новак пред Долната камара на руския парламент.

Той допълни, че има недостиг на суров петрол на световните пазари от около 1 милион барела на ден.

Новак посочи, че забраната на руския газопровод "Северен поток 2" до Германия показва неспособност за разбиране на баланса на енергийния пазар и ще подхрани инфлацията. Новак предупреди, че цена на газа от 4000 долара за 1000 кубически метра "не е границата", като отбеляза, че обемът в руското подземно хранилище "е значително по-нисък от миналата година". Той заяви, че Русия "никога не е използвала енергийни ресурси като оръжие", подчертавайки, че Москва извършва доставки според съществуващите договори. Новак отново увери, че горивно-енергийният комплекс на Русия продължава да работи нормално "въпреки санкциите". Той отхвърли идеята, че Русия причинява покачването на цените на горивата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна