Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шпигел": Германия ще намали наполовина вноса на руски петрол до средата на 2022 г.

Роберт Хабек, германски вицеканцлер и икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлин планира да намали наполовина вноса на петрол от Русия на фона на военните операции на тази страна в Украйна, съобщи в петък "Шпигел" (Spiegel), цитирайки писмо на германския министър по икономическите въпроси и климата Роберт Хабек.

Според писмото, видяно от немското издание, Германия се готви "бързо" да намали зависимостта си от енергийните продукти на Москва до "25% в обозримо бъдеще“ с цел да стане "практически независима" до края на 2022 година.

Освен това страната планира да намали вноса на руски природен газ до 30% до края на тази година, като пълна независимост от руското синьо гориво трябва да бъде постигната до края на 2024 г.

По-рано тази седмица Хабек повтори думите на канцлера Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок, че Германия все още не е готова да наложи санкции върху руските енергийни продукти.

Междувременно Роберт Хабек потвърди в петък, че Германия бързо ще намали зависимостта си от руски въглища и петрол. Хабек съветва немските компании да оставят да изтекат техните договори с руски доставчици и да се въздържат от подновяването им. Вместо това той предлага да преминат към други доставчици.

Планът е да се намали зависимостта от руския петрол с 25%, като се очаква тя да бъде намалена наполовина до средата на годината. Освен това, въглищните компании се съветват да реорганизират своите вериги на доставки, което ще доведе до намаляване на зависимостта от въглища с 25% през следващите няколко седмици.

Тези промени ще бъдат въведени от началото на април, посочи немският икономически министър.

Хабек се надява да намали използването на руски газ чрез диверсификация на енергийните източници и последователно намаляване на потреблението на всички нива.

"Дори и да станем по-малко зависими от руския внос, в този момент е твърде рано за енергийно ембарго на Москва. Икономическите и социални последици пак биха били твърде сериозни“, каза Хабек.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна