Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция, Турция и Гърция търсят начини за спасяване на цивилни от Мариупол

Пресконференция на френския президент Макрон след края на европейската среща на върха
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция, Турция и Гърция са решили да започнат "спешна хуманитарна операция", която вече се обсъжда с Киев и трябва да се водят преговори с Москва, така че цивилните, които се опитват да напуснат обсадения украински град Мариупол, да могат да бъдат изтеглени безопасно, заяви в петък вечерта френският президент Еманюел Макрон.

"Колкото по-бързо, толкова по-добре“, каза той на пресконференция след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Макрон каза, че вече обсъжда плана с кмета на Мариупол и украинското правителство и се надява да говори с руския Владимир Путин през следващите няколко дни, за да разбере как този план да бъде осъществен.

Макрон каза, че населението на Мариупол, където много цивилни загинаха при безмилостната руска бомбардировка от началото на войната и оцелелите изпитват недостиг на храна и вода, вече е намаляло до 150 000 от повече от 400 000.

Френският президент каза: "Нашата цел и нашата идея е преди всичко прекратяване на огъня и то прекратяване на огъня на цялата територия на Украйна,  като втората ни цел е изтегляне на руските войски от цялата страна".

Съвместна декларация на 27-те държави членки на ЕС призовава за незабавно прекратяване на руските "военни престъпления" и описва като неприемлива обсадата на Мариупол и други градове, както и отказа на хуманитарен достъп.

"Руските сили трябва незабавно да осигурят безопасни пътища до други части на Украйна, както и хуманитарна помощ, която да бъде доставена до Мариупол и други обсадени градове“, се казва в декларацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени