Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петрола с 9% заради Covid вълната в Китай и надежди за прогрес в преговорите Русия-Украйна

Петролът поевтинява към края на търговията в понеделник с над 9% до най-ниските ценови нива от седмица насам, тъй като влошаването на Covid пандемията в Китай заплашва да сви китайското петролно потребление. Надеждите за прогрес в мирните преговори между Русия и Украйна също допринасят за рязкото поевтиняване на черното злато, тъй като водят до отслабване на част от опасенията, свързани с рисковете за глобалното енергийно предлагане.

Фючърсите на петрола Брент в доставка през май се понижават късно вечерта с над 9% под 110 долара за барел за пръв път от 21-ви март насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май също поевтиняват с близо 9% към 103,50 долара за барел. Трябва да се има предвид, че през миналата седмица петролът Брент поскъпна с близо 12%, а американският петрол WTI с почти 9 на сто.

Графика  на петрол Брент (в долари за барел)


В понеделник Китай започна да въвежда двуетапен протовиепидемичен локдаун в столицата Шанхай в опит да ограничи разпространението на Covid-19. Това се очаква да бъде най-обширният локдаун от началото на Covid пандемията. Властите затвориха мостове и тунели и ограничиха движението по магистралите.

"Страхът, че локдауните могат да се разпространят, съчетано с ликвидацията на дълги петролни позиции, водят до днешния солиден спад на петролните цени", коментира пред Ройтерс Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associates в Хюстън.

Очаква се търсенето на петрол от страна на Китай, най-големият вносител на суров петрол в световен мащаб, да бъде с 800 000 барела на ден по-малко от обичайното през април, посочи от своя страна главният стоков анализатор на SEB bank.

Инвеститорските надежди за постигане на напредък в започващите утре в Турция мирни преговори между Русия и Украйна също допринасят за рязкото поевтиняване на петрола.

Макар и непотвърдена, информацията от преди малко на "Файненшъл таймс", че Русия вече не настоява Украйна да бъде "денацифицирана" и е готова да позволи на Киев да се присъедини към ЕС, ако обаче остане военно неутрален като част от продължаващите преговори за прекратяване на огъня, също допринася за рязкото поевтиняване на петрола.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна