Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ е готова да създаде схема с гаранция от ЕС за обмен на украинската валута на бежанците

Украинска гривна и евро
Снимка: Алами.Ройтерс

Европейската централна банка е готова да организира схема за милиони украински бежанци да обменят своята валута - гривна в евро, ако ЕС даде на ЕЦБ гаранция, която би покрила риска на банката, показва документ на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс.

Почти 4 милиона украинци са избягали от руската инвазия в ЕС, но са изправени пред проблеми с обмяната на пари, тъй като малко банки искат да закупят валута на страна, която е във война.

По-рано този месец източни на Ройтерс казаха, че ЕЦБ работи върху механизъм за конвертиране на украинската валута, но последният документ представя за пръв път възможностите за това как това може да бъде постигнато.

"Предпочитаният вариант би бил ЕЦБ и националните централни банки на Евросистемата да действат като фискални агенти на Съюза“, се казва в документа на ЕЦБ, изпратен до Европейската комисия през миналата седмица и видян от Ройтерс.

При тази опция правителствата на ЕС ще упълномощят ЕЦБ да изпълнява схемата и, за да се придържат към забраната за парично финансиране на правителствата от централната банка, те ще предоставят на банката парите, необходими за изпълнение на този мандат.

"Алтернативният вариант се основава на мандат, даден на ЕЦБ от Централната банка на Украйна“, се казва в документа на ЕЦБ.

ЕЦБ ще подпише споразумение с Централната банка на Украйна да действа като неин агент, а ЕС, чрез своя бюджет, ще предостави гаранция за покриване на риска украинската централна банка да не успее да изпълни сделката поради войната в страната.

Сделката ще включва обменен курс за замяната на украински гривни в евро, максималната сума и времето, през което схемата ще работи.

Докато предложението на ЕЦБ е за евро, банката каза, че може да бъде разширено, за да включи и страни от ЕС, които не използват еврото.

Повечето от бежанците са се отправили към Полша, която твърди, че досега е приела 2,3 милиона украинци. Други членове на ЕС като Румъния, Словакия и Унгария също имат голям брой пристигащи украински бежанци. От тези държави само Словакия принадлежи на еврозоната и еврото

Европейски представител каза, че има широка подкрепа сред страните от ЕС за гаранция за целия Европейски съюз, предложена от ЕЦБ, тъй като това би означавало, че рисковете от схемата ще бъдат разпределени по-равномерно между страните членки.

Сега тези рискове касаят основно националните централни банки в страните, където бежанците са най-многобройни.

Предложението на ЕЦБ е отделно от друг план, който сега се разглежда от правителствата на ЕС, според който всеки украински бежанец може да обмени до 10 000 гривни (около 311 евро) във валута на ЕС за три месеца, като всяка страна от ЕС сама се справя с финансовия риск от този валутен обмен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна