Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Не се прилагат споразуменията, постигнати на преговорите в Истанбул

Мавлют Чавушоглу, външен министър на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в четвъртък, че споразуменията, постигнати между Украйна и Русия по време на преговорите в Истанбул, не са реализирани на практическо ниво.

Говорейки пред турския национален телевизионен канал A Haber, цитиран от Ройтерс, висшият дипломат на Анкара обяви, че Турция ще се стреми да върне външните министри на воюващите страни на масата на преговорите.

Според Чавушоглу Турция не вижда цялостно изпълнение на решенията от преговорите в Истанбул, включително изтеглянето на руските сили от някои райони, но добави, че все пак е бил постигнат значителен напредък.

Той посочи, че Турция работи за събиране на външните министри на Украйна и Русия за нови разговори, след като беше домакин на мирните преговори в Истанбул, добавяйки, че срещата може да се състои в рамките на две седмици.

Наемници и чуждестранни бойци воюват и от двете страни, допълни той. 

Преговарящите от Украйна и Русия проведоха първите преговори лице в лице от повече от две седмици в Истанбул по-рано тази седмица, като по време на тези преговори Украйна представи писмените си предложения за спиране на руската инвазия.

Мевлют Чавушоглу също така отбеляза, че руският олигарх Роман Абрамович, който беше санкциониран от европейските държави заради руската инвазия в Украйна, "искрено" работи за прекратяване на войната.

Той поддържа връзка между Киев и Москва от началото на инвазията на 24 февруари, каза Чавушоглу.

Трябва да се има предвид, че Абрамович се появи изненадващо на преговорите между Украйна и Русия, които се проведоха във вторник в Истанбул.

Междувременно Русия обяви по-рано днес, че преговорите с Киев ще продължат на 1-ви април и ще се проведат онлайн.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна