Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Франция отхвърлиха исканията на Москва за заплащане на руския газ с рубли

Редица европейски енергийни компании реагираха на указа на Путин

Роберт Хабек и Брюно льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Германия и Франция в четвъртък отхвърлиха исканията на Русия европейските "неприятелски" държави да плащат за руския природен газ в рубли, определяйки го като неприемливо нарушение на договорите, като добавиха, че тази маневра на Путин представлява "изнудване", съобщава Ройтерс.

Говорейки по време на пресконференция, министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза, че все още не е виждал новия указ, подписан от президента Владимир Путин, задължаваща плащанията за газа в рубли, добавяйки, че Германия е подготвена за всички сценарии, включително спиране на руските газови потоци към Европа.

"По отношение на заплахата, искането или съображението – човек вече не знае как да го нарече – да бъде принуден да плати в рубли, за нас е от решаващо значение договорите да се спазват", каза Хабек и добави: "За нас е важно да не даваме сигнал, че ще бъдем изнудвани от Путин".

Опитът на Русия да раздели западните съюзници, като изисква плащания за руското синьо гориво в рубли, се провали, посочи Хабек, добавяйки, че западните съюзници са решени да не бъдат "изнудвани" от Русия.
И френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че Франция и Германия отхвърлят искането на Русия.

Брюно льо Мер заяви на съвместна конференция с германския си колега Робърт Хабек, че ще трябва да се спазват съществуващите енергийни договори.

Льо Мер отбеляза, че Франция и Германия са ангажирани с "пълна икономическа координация", докато се подготвят за най-лошия сценарий Москва да прекрати напълно доставките си на газ за Европа.

Льо Мер също така повтори позицията на Германия, че договорите за газ, определящи еврото като използвана валута, ще продължат да се плащат в евро.

Отделно канцлерът на Германия Олаф Шолц каза, че германските компании ще продължат да плащат за руския газ с евро, както е предвидено в договорите.

"При всички положения остава така, че компаниите искат, могат и ще плащат в евро“, каза той на съвместна пресконференция с австрийския си колега Карл Нехамер.

Той  посочи, че е казал на руския президент Владимир Путин, че страната му е проверила договорите си с Русия за доставки на газ и ще продължи да плаща за тях в евро, а понякога и в долари.

Шолц повтори, че Германия се надява да стане независима от руския внос на петрол и въглища тази година, но ще отнеме повече време, за да намали зависимостта си от руски газ.

Шолц добави, че вратичките в санкциите, въведени заради руската инвазия в Украйна, трябва да бъдат затворени, за да се продължи с натиска върху Путин.

Германският финансов министър Кристиан Линднер пък каза:

"Ние сме убедени, че договорите са договори. Договорите са базирани на евро и така ще продължим да плащаме за внос на енергия в евро".

"Ще разгледаме подробно какво се предлага и иска. Но за нас е ясно, че не може да има политически изнудване", добави той.

Нидерландската газова корпорация GASTERRA посочи:

"Международните споразумения съдържат клаузи за плащания и валута. Нашата позиция остава придържането към споразумението".

Друга нидерландска енергийна компания ENECO пък отбеляза:

"Eneco има дългосрочен договор с Wingas, немско дъщерно дружество на "Газпром", за доставка на газ до 2030 г. Eneco очаква настоящият договор с Wingas в евро да бъде спазен".

"PGNiG не предоставя подробни коментари по договорните клаузи. Компанията продължава да поддържа текущи контакти с "Газпром", съобщиха от пресцентъра на полската газова компания PGNiG.

Датската енергийна фирма Orsted, която има дългосрочен договор за вземане или плащане с "Газпром", заяви, че все още чака да получи информация от руската фирма и отказа да коментира повече.

Попитан дали е имало обстоятелства, при които Великобритания би плащала в рубли за руския газ, говорителят на британския премиер Борси Джонсън каза:

"Това не е нещо, което ще търсим да направим."

Междувременно компанията Fitch Solutions коментира указа на Путин така:

"Потенциално, Кремъл действа от страх, че "Газпромбанк" скоро ще бъде санкциониран, на фона на по-широката заявка на Европейския съюз за пълно прекъсване на енергийните връзки с Русия“.

"Дългосрочните договори за закупуване на природен газ от Русия са деноминирани в евро и следователно, без предоговаряне на договора, няма правно основание Русия да наложи това искане. Русия ще трябва физически да спре газовите потоци към 27-те държави членки на ЕС, за да форсира проблема, което би белязало голяма ескалация, която дори не е извършена в разгара на Студената война. Това би отбелязало друг голям финансов удар върху хазната на Русия", посочи Fitch Solutions.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна