Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" започна да информира клиентите си за новата сделка за плащане на газа с рубли

Песков: Русия няма да спре газа за Европа, ако купувачите не потвърдят още днес плащането в рубли

"Газпром" обяви в петък, че е изпратил официални известия до европейски клиенти с подробности за новата процедура по отношение на закупуването на руски газ с рубли.

"Разплащанията за доставка на руски газ за износ ще се извършват в съответствие с правилата на Руската федерация“, подчертаха от компанията.

По-рано днес енергийният гигант "Газпром" съобщи, че износът му на природен газ се е увеличил за 9 европейски страни на годишна база, по-специално за Италия, Полша, Гърция, България, Хърватия, както и за Турция.

Компанията също така отбеляза, че производството на газ остава на приблизително същото ниво като през първите три месеца на 2021 г.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Русия няма да прекрати доставките на газ за Европа, ако купувачите не потвърдят плащането в рубли още днес.

"Плащането на доставките, които се извършват в момента, не трябва да се извършва днес, а трябва да се извърши в края на втората половина на месеца, април или дори началото на май“, каза Песков на пресконференция на фона на съмнения, че Москва ще отмени доставките на газ поради липса на потвърждение от страна на клиентите за плащането в рубли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени