Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30-годишен връх на инфлацията в ОИСР още преди войната в Украйна

Снимка: архив

Инфлацията в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се покачи през февруари до 30-годишен връх, като по-високите цени на енергията и храните засегнаха потребителите, показва нови данни на ОИСР, които обаче все още не отразяват въздействието на войната в Украйна.

Годишният темп на потребителските цени в над 30-те страни от региона на ОИСР нарасна през февруари до 7,7% спрямо едва 1,7% през същия месец на миналата година, като това е най-високата инфлация от декември 1990 г., показват последните данни на ОИСР, публикувани във вторник.

Данните са събрани още преди цените на енергията да нараснат главоломно поради нахлуването на Русия в Украйна. Това означава, че реалните доходи на домакинствата ще бъдат допълнително подкопани през следващите месеци.

Докато растящите енергийни цени продължават да повишава инфлацията в повечето страни от ОИСР, инфлацията при цените на храните също показа значително увеличение, посочи международната организация.

Годишната инфлация на храните, която засегна най-силно по-бедните домакинства, се повиши през февруари до 8,6%, което е почти три пъти по-високо в сравнение със същия месец на миналата година.

Има също така ясни признаци, че покачващите се цени на енергията с годишен темп от 26,6% се отразяват и на останалата част от икономиката, тъй като компаниите прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите.

Изключвайки храните и енергията, годишната инфлация в рамките на ОИСР нарасна през февруари до 5,5% спрямо 1,7% през същия месец на миналата година.

Нарастващата инфлация също така беше географски широко разпространена. Годишният темп на потребителските цени се увеличи във всяка една от страните от Г-7, като Италия и Франция регистрираха най-бързото ускорение на инфлацията през февруари. Потребителската инфлация в САЩ пък беше най-високата от януари 1982 г., докато в Турция беше отчетен най-солиден инфлационен темп, надвишаващ значително този във всички останалите страни членки на ОИСР.

Графики на инфлацията (индекс CPI) в ОИСР. САЩ, еврозонат и Япония



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени