Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка намали изненадващо основната си лихва до 17%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Русия обяви изненадващо в петък, че ще намали основните лихвени проценти с 300 базисни пункта до 17% в сила от 11-ти април.

На непланирано заседание Съветът на директорите на централната банка реши да намали референтната лихва на 17% от досегашните 20%.

На 28 февруари централната банка повиши рязко лихвения си процент до 20% от 9,5%, като това от банката казаха, че решението е помогнало за поддържане на финансовата стабилност и е предотвратило неконтролирано покачване на цените. Рязкото вдигане на лихвите беше само дни след началото на 24-ти февруари на руската инвазия в Украйна и последвалия я срив на руската рубла и на Московската фондова борса.

"Днешното решение отразява промяна в баланса на рисковете от ускорения растеж на потребителските цени, спада на икономическата активност и рисковете за финансова стабилност. При по-нататъшните си решения за ключовите лихви централната банка ще вземе предвид рисковете, породени от външни и вътрешни условия и реакция на финансовите пазари, както и действителната и очакваната динамика на инфлацията“, се посочва в изявлението на Руската централна банка.

Банката посочи, че несигурните външни условия представляват предизвикателство и са ограничили руската икономика, като са засилили рисковете за финансовата стабилност.

Централната банка сигнализира, че "държи отворена перспективата за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент на предстоящите заседания".

Освен това банката отбеляза, че "годишната инфлация ще продължи да нараства поради базовия ефект".

Тя посочи, че има стабилен приток на средства към срочни депозити. Въпреки че инфлацията се очаква да продължи да нараства поради базовия ефект, последните седмични данни показват забележимо забавяне на текущите темпове на растеж, добави централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна