Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Запътила ли се е Финландия към НАТО

Снимка: Ройтерс

Финландия се готви за потенциално исторически решение „преди средата на лятото“ по въпроса за подаване на молба за членство в НАТО като начин за възпрепятстване на руска агресия, предаде АФП.

Скандинавската нация с население 5,5 млн. души традиционно е военно необвързана, отчасти да не провокира източния си съсед, с когото споделя 1300 км граница.

Но руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до увеличаване на публичната подкрепа за присъединяване към НАТО от 30 на 60 процента, сочат резултатите от серия от проучвания.

„Никога не подценявайте капацитета на финландците да вземат бързи решение, когато светът се променя“, казва бившият финландски министър Александър Стуб пред АФП.

Самият той отдавна е привърженик на членство в НАТО и вярва, че Финландия трябва да вземе това решение.

Следващата седмица пред депутатите ще бъде представен поръчан от правителството преглед на националната сигурност, който трябва да помогне на законодателите да вземат своето решение преди да се стигне до вот.

„Ще имаме много внимателни дискусии, но те няма да отнемат повече време…Смятам, че ще приключим разговорите преди средата на лятото“, заяви премиерката на страната Сана Марин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна