Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО понижи прогнозите си за международната търговия със стоки заради войната в Украйна

Конфликтът между Русия и Украйна излага на риск крехкото възстановяване на световната търговия от пандемията

Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната търговска организация намали прогнозата си за растежа на търговията със стоки през тази година до 3% от предишна оценка за 4,7% заради войната в Украйна. За 2023г. се очаква увеличаване на международната търговия с 3,4 на сто.

Базираният в Женева орган предупреди обаче, че оценките за 2022 г. и 2023 г. "са по-малко сигурни от обикновено поради неясния изход на военния конфликт".

СТО също така намали прогнозите за световния икономически растеж през 2022 г. до 2,8% от 4,1%, преди да достигне 3,2% през 2023 г. и предупреди за възможна продоволствена криза, причинена от растящите цени.

Икономическата продукция в региона на Общността на независимите държави (ОНД, или CIS), която включва Русия и нейните съседи, но не и Украйна, се очаква да спадне със 7,9 на сто с оглед и на намаляване на вноса с 12 на сто. Износът от ОНД обаче би трябвало да нарасне с 4,9%, тъй като другите страни продължават да разчитат на руската енергия.

Западните санкции срещу Русия и Беларус, както и войната ще засегнат сериозно региона, отбеляза СТО.

"Икономическите отзвуци на този конфликт ще се простират далеч отвъд границите на Украйна“, каза генералният директор на СТО - Нгози Оконджо-Ивеала. "Сега е ясно, че двойният удар  - от Covid пандемията и войната - наруши веригите на доставки, увеличи инфлационния натиск и намали очакванията за растеж на производството и търговията".

Тя също така предупреди за задаваща се потенциална продоволствена криза, която би засегнала най-тежко бедните държави.

Конфликтът между Русия и Украйна, които са големи износители на зърно и торове, може да причини широко разпространен глад, каза генералният директор на СТО, като предупреди за ограничен износ или складиране на храни.
"В условията на криза е необходима по-голяма търговия, за да се осигури стабилен, справедлив достъп до най-необходимото. Ограничаването на търговията ще застраши благосъстоянието на семействата и бизнеса и ще направи по-тежка задачата за изграждане на трайно икономическо възстановяване от коронавирусната криза", каза още тя.

Прогнози на СТО за вноса, износа и БВП през 2022г. и 2023 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна