Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Няколко купувачи са съгласни да плащат в рубли за руския газ

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко купувачи на руски газ се съгласиха да преминат към плащания в рубли, заяви в петък руският вицепремиер Александър Новак.

"Очакваме решението да преминат към рубли и от други вносители“, добави той в коментар, публикуван в списание Energy Policy. Той обаче не разкри самоличността на клиентите, които вече са сменили плащанията си за руския газ в рубли.

Президентът Владимир Путин каза миналия месец, че купувачите на руски газ от "неприятелски" страни трябва да плащат в рубли, ход, отхвърлен от властите на Европейския съюз при режима на санкциите на блока срещу Москва.

Путин обаче предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не се плаща в руската валута, тъй като се опитва да отвърне на санкциите, наложени заради руската инвазия в Украйна. През март той предложи купувачите на енергия да открият сметки в "Газпромбанк", където плащанията в евро или долари да се конвертират в рубли.

Армения вече направи няколко плащания за доставките на руски природен газ в рубли, каза министърът на икономиката Ваган Керобян в интервю за руската медия RBC в петък.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто пък заяви в понеделник, че Унгария планира да плаща за руския газ в евро чрез "Газпромбанк".

Междувремено Алекснадър Новак заяви също така, че ключови играчи в енергийната индустрия са съгласни, че Европейският съюз няма да може напълно да замени руските енергийни източници през следващите 5 до 10 години.

Въпреки че блокът възнамерява "да постигне енергийна независимост чрез увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници", производството на вятърна електроенергия в ЕС спадна в края на март до най-ниските нива от декември 2021 г., така че "няма нужда да говорим за стабилност на възобновяемите енергийни източници“, написа Новак в статия за списание Energy Policy.

Бившият руски енергиен министър изброи и негативните страни на споразумението за втечнен природен газ между Брюксел и Вашингтон, като визира количеството втечнен природен газ, логистиката и разходите, които го правят лоша сделка за ЕС.

Освен това ОПЕК вече каза, че няма да може да компенсира световния пазар за руски петрол, така че "разумна алтернатива на енергийните източници от Русия днес едва ли съществува", подчерта Новак.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна