Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Все още има време за преминаване към плащане на руския газ в рубли

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че все още има време така наречените "неприятелски" държави да преминат към плащане за руския природен газ в рубли, съобщава Ройтерс.

Песков също така отказа да разкрие информация колко държави вече са се съгласили да предприемат този ход. Според него е "малко вероятно" Русия да публикува списък на страните, съгласни да плащат за руския газ в рубли.

Той отбеляза, че плащанията за доставките, извършени след влизането в сила на указа на Путин, се очакват през месец май.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изисква чуждестранните купувачи от "неприятелски" държави да плащат за руския газ в рубли или в противен случай доставките им ще бъдат прекратени - ход,  който беше отхвърлен от ЕС и който според Германия представлява "изнудване".

Относно преговорите с Украйна, Песков каза, че "контактите продължават на експертно ниво в рамките на преговорния процес". Той обаче обвини Киев, че "не проявява последователност" и че променя позицията си в преговорите. "Има много какво да се желае относно динамиката в напредъка на преговорния процес", коментира той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна