Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Мишел: ЕС ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна да спечели войната

Шарл Мишел и Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с украинския президент Володимир Зеленски по време на изненадващо си посещение в Киев в сряда, целящо да покаже солидарност с Украйна по повод инвазията на Русия.

Шарл Мишел каза по време на визитата си, че Европейският съюз е предоствил досега 1,5 милиарда евро помощ на Украйна под формата на военно оборудване.

Той обеща, че блокът ще бъде единен пред агресията на Москва в Украйна и ще направи всичко възможно, за да помогне на Киев да спечели войната:

"Вие не сте сами. Ние сме с вас. И ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим и да гарантираме, че Украйна ще спечели войната“, каза Мишел на пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски по време на посещение в Киев.

"Целта на Кремъл е да унищожи суверенитета на Украйна, също така да раздели Европейския съюз и той няма да успее", добави той, предаде Франс прес.

"Ние демонстрирахме, дори при трудни обстоятелства, че 27-те държави членки сме в състояние систематично да вземаме решения заедно с единодушие", каза Мишел.

Той добави, че международният доверителен фонд за финансиране на разходите на Украйна и възстановяването ще започне да функционира на 5-и май, предаде ДПА.

Европейският съюз ще проведе международна донорска конференция на 5 май, за да гарантира "победата на Украйна", каза председателят на Европейския съвет. "Решени сме да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна, защото искаме победата на Украйна“, посочи той по време на пресконференция заедно с украинския президент Зеленски.

Мишел отбеляза, че конференцията ще бъде организирана с подкрепата на Европейската комисия, всички 27 държави членки на ЕС и подкрепата на други международни участници.

Вноските, които ще бъдат събрани, ще бъдат предназначени за финансиране на икономиката на Украйна по време на войната, както и за подпомагане на финансирането на възстановяването на страната след края на конфликта.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази задоволство от "открития диалог" в рамките на ЕС относно включването на петрола в следващия пакет от санкции срещу Русия и се надява, че международният и вътрешен натиск ще убеди германското правителство да се съгласи да забрани вноса на руски петрол.

"Обсъдихме санкциите срещу Русия, отбраната и финансовата подкрепа за нашата държава, както и отговорите на въпросника за съответствие с критериите на ЕС“, написа Зеленски в "Туитър". Той имаше предвид въпросника, който му беше връчен от Урслула фон дер Лайен по време на посещението й в украинската столица и се счита за отправна точка за Украйна в нейния стремеж към членство в ЕС.

Зеленски повтори, че членството в ЕС е от първостепенно значение за страната му:

"По отношение на бъдещото ни членство в ЕС, то е приоритет за нашата държава, за силата на нашия народ, тези, които са готови да защитават земята ни срещу руски нашественици дори без оръжие“.

"Благодаря ви за смислената среща и солидарността с народа на Украйна", посочи още Зеленски.

Мишел даде знак за подкрепата си за надеждите на Киев за ЕС:

"И аз съм убеден, че това, което демонстрирате днес, е демонстрация, че сте напълно отдадени. Знаем, че се борите за основните европейски принципи и ценности".

Зеленски призова Брюксел да надгради санкциите, които вече е наложил на Русия, и призова ЕС да приеме Украйна като пълноправен член.

Мишел беше последният западен лидер, посетил белязаната от войната украинска столица в демонстрация на подкрепа.

Докато Русия засилва атаката си срещу Източна и Южна Украйна, Киев иска от западните държави повече оръжия и по-строги санкции срещу Русия.

"Основната цел е да се гарантира, че санкциите са болезнени за руския режим", каза Мишел по време на съвместната пресконференция.

"Рано или късно ще се насочим към петрола и газа ... Работим много усилено, за да можем да вземем решенията, които са необходими, за да постигнем тази обща цел", заяви Мишел, визирайки разговорите в ЕС за налагане на ембарго на руския петрол и газ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени