Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни казва войната в Украйна за руската военна подготовка

Унищожен руски танк край Киев, 16 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два месеца след началото на войната в Украйна военни експерти заявяват, че са шокирани от лошата подготовка на Русия за инвазията в съседната страна, отбелязва в свой анализ АФП.

Въпреки първоначалната офанзива на няколко фронта Москва не успя да удържи въздушно надмощие, изпрати танкове без прикритие или координация и до голяма степен пренебрегна силата на украинската съпротива, заявяват експерти.

Единодушното мнение сред висши западни военни е, че първоначалната цел на руския президент Владимир Путин е била да обезглави украинските сили със светкавична операция.

Но Москва не успя да калибрира огневата си мощ, за да се справи с нивото на съпротива, което разузнавателните служби изобщо не успяха да предвидят.

"Руските политически лидери наложиха на военното командване абсолютно абсурден сценарий, в който всичко би станало като анексирането на Крим през 2014 г.", заявява руският военен експерт Александър Храмчихин.

"Те мислеха, че руската армия ще бъде посрещната като освободители на цяла Украйна, с изключение на териториите в западната част. Ясно е, че руското военно командване не е било подготвено за такава съпротива от страна на украинците".

Венсан Туре от Фондацията за стратегически изследвания е на същото мнение:

"Руснаците напълно подцениха баланса на силите".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Единствената част на операцията, която бе замислена като военна операция, бе атаката срещу летище Гостомел (в околностите на Киев) и опитът да обезглавят украинската мощ", отбелязва експертът.

"Другите руски войници влязоха в страната, сякаш възнамеряваха да вземат нещо свое, а с твърде много цели тя бяха напълно разпръснати из цялата територия", казва още Туре.

На 24 февруари Русия стартира офанзивата си на три фронта едновременно, което означава, че нейните 150 000 бойци са били разхвърляни в няколко различни оси - на север към Киев, на изток и на юг.

Експерти казват още, че Русия е допуснала сериозна грешка – разположила е сухопътните сили, без да си е осигурила въздушен контрол.

По данни на американското правителство едва 50 на сто от руските крилати ракети са достигнали до набелязаната цел, посочва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна