Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за бежанците на ООН очаква 8,3 млн. украинци да напуснат страната тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) Шабия Манту заяви във вторник, че агенцията вече прогнозира, че около 8,3 милиона души ще напуснат Украйна тази година поради продължаващите в страната руски военни действия, предаде Ройтерс.

В началото на конфликта ООН очакваше около 4 милиона украински бежанци, но броят на тези, които вече са избягали от страната, надхвърли 5 милиона по-рано този месец.

UNHCR също така заяви по време на днешен брифинг, че около 7,7 милиона души остават вътрешно разселени в Украйна, като за още почти 13 милиона се смята, че са блокирани в засегнатите от военни действия райони или не могат да напуснат поради рискове за сигурността.

"Криза в такъв мащаб, определен от скоростта, с която хората бягат, не сме виждали в последно време“, каза Манту на брифинга. Тя добави, че най-голямата текуща бежанска криза в света продължава да бъде свързана със Сирия, тъй като 6,8 милиона сирийци са избягали.

Агенцията поиска 1,85 млрд. долара за себе си и за своите партньори, за да бъде подпомогнат притока на украински бежанци към други европейски страни.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на огъня между Русия и Украйна "възможно най-скоро".

Говорейки преди срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, Гутериш каза, че международната общност трябва да направи "всичко възможно", за да сложи край на конфликта в Украйна. Той също така подчерта необходимостта от "свеждане до минимум на човешкото страдание" в засегнатата от войната държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени