Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CDC на САЩ: Най-малко 58% от американците са преминали през Covid-19

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) заявиха във вторник, че най-малко 58% от американското население е преминало през коронавируса (Covid-19) и има естествени антитела.

Сред децата процентът на тези, които са имали Covid-19 и са развили антитела в резултат на инфекция, достига 75%.

Преди появата на по-силно заразния, но и на по-леко протичащ коронавирусен вариант Омикрон, броят на американците с естествени антитела срещу Covid-19 възлизаше на 34% сред общото американско население и беше около 45% сред децата, посочват още CDC на САЩ.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди във вторник, че "заплахата от опасен нов Covid вариант остава много реална“.

"Този вирус няма да изчезне само защото отделните държави спират да го търсят (чрез масово тестване). Той все още се разпространява, все още се променя и все още убива", подчерта ръководителят на СЗО и добави, че все още не е ясно какви дългосрочни последици ще има за прекаралите Covid-19.

Все пак той отбеляза, че както инфекциите, така и смъртните случаи с Covid-19 продължават да намаляват на глобално ниво, което той определи като окуражаващо.

"Миналата седмица бяха съобщени на СЗО малко над 15 000 смъртни случая в световен план - най-ниският седмичен общ брой от март 2020 г.", отбеляза д-р Тедрос Гебрейесус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна