Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулта предпазва от инвалидизация

Невролозите: Инсултът отключва депресия

Топ невролози са гости в подкаста "В центъра на системата" по темата за инсултите

Доц. Росен Калпачки
Снимка: Ани Петрова

В този епизод на подкаста „В центъра на системата“ ще чуете отново едни от най-добрите специалисти в областта на неврологията и съдовите болести

"Чувствах се добре, но изведнъж припаднах. Имах високо кръвно отдавна, но не съм пила лекарства...Благодарна съм, че ме върнаха от оня свят..."

"Усетих, че получавам инсулт и веднага повиках бърза помощ...", разказаха пацинетките Роза и Петя в предишния епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за инсултите.


Слушайте епиздода тук:

  

От eпизода ще научите:

✅ В кои региони има специализирани инсултни центрове

✅ Защо в УМБАЛ "Св. Анна" се правят най-големият брой тромболизи за България

✅ Златният стандарт в лечението на инсултите

✅ Какви са последиците за човек след инсулт

✅ Кое е мобилното приложение за отриване на инсулт у дома

✅ Какви са причините за световъртежа

✅ Лечими ли са проблемите на вестибуларния апарат

✅ Какво представлява и кога се прилага ендуваскуларният метод на лечение

✅ Всеки пациент с мозъчен удар ли е подходящ за лечение с този най-съвременен метод в медицината

✅ Каква е взаимовръзката между тромболизата и ендоваскуларната процедура с оглед спасяването на пациент с инсулт

✅ Рехабилитация след инсулт

✅ Какво се покрива по НЗОК за инсултите


УМБАЛ

Гости в епизода са:

✅ Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулта предпазва от инвалидизация - Началник клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София"

✅ Доц. Георги Ангов  - невролог и отоневролог в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Александровска"

✅ Д-р Нурфет Алиоски -  неврохирург в  Отделение по ендоваскуларна неврохирургия на болница Света Анна

Център за инсулти

"Златният стандарт за лечението на инсултите в цял за последните 20 години е тромболизата. Тя се прилага в рамките на до 4 часа и половина от началото на инсулта. Методът е ценен, защото предпазва от инвалидизиране.

В България обаче ситуацията не е розова. Защото в рамките на ЕС се смята, че една държава добре лекува инсултите, ако поне 5 на сто от инсултите получават тромболиза. Средно в Европа всеки 10 получава тромболиза.

У нас едва 2,3 на сто от инсултите се лекуват чрез метода на тромболизата. Тоест тромболизата не е златен стандарт в България.

Вървим обаче в правилната посока - имаме разкрити 46 инсултни центъра в страната, но само в малка част от тях се правят достатъчен брой тромболизи.

В УМБАЛ "Св. Анна" лекуваме 8 на сто от всички инсулти в страната и 18 на сто от мозъчните удари в София. В нашата болница обаче се извършават 41 на сто от процедурите за България и 75 на сто от тромболизите в столицата. Миналата година направихме почти 300 тромболизи. Втората болница е Токуда - с 43 тромболизи. Постигнахме го чрез промяна в организацията на работа в центъра. Такъв център няма избощо в Ямбол. А в Хасково се справят чудесно от няколко години.

Ние сме първият работещ и най-голям инсултен център в страната. Тоест ние сме три пъти над средното за Европа. Затова имаме почти на всеки три месеца отличия от Европейската организация по инсултите за център, който се справя най-добре!", каза доц. Росен Калпачки.

Вторият по честота на прилагане на метода център е в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. "Света Анна" обучават лекарите за инсултните центрове от страната.

Доц. Георги Ангов

"Качеството на живот на пациент след инсулт често е влошено. Някои остават с трайни проблеми в говора, има физикални и психологически последици. Ако се е реагирало навреме, ако се е приложила тромболиза или друг метод, последиците може да не са такива. След инсулт често пациентите се депресират. В Александровска болница лекуваме такива хора.

Депресията се отключва заради директното увреждане на мозъчната тъкан от една страна, от друга страна депресията идва като психологична реакция, заради това, че сте папарализиран, не можеш да говориш, не можеш да се възстановиш веднага след преживян инсулт.

Депресията е сериозен рисков фактор за инсулт и сериозна последица от инсулта. Защото при депресията се променят медиатори в мозъка, които могат да променят работата на мозъка и оттам да се стигне и до инсулт, поясниха още топ невролозите.

Доц. Калпачки съобщи, че съвсем скоро ще има приложения в мобилните телефони, които ще помагат на близките да разпознаят първите признаци на инсулта. Човек ще може също сам да се тества дали е заплашен от инсулт. В момента от Дружеството на неврология се събират контроли от болни хора и здрави хора, за да се обучи изкусвеният интелект да разпознава бъдещо прилошаване. Това ще стане факт близките месеци и апликацията ще е безплатна.

По думите доц. Ангов често срещаният симптом световъртеж, в голяма си част се дължи на заболявания, които са напълно лечими. В по-редки случаи световъртежът е симптом на тежки заболявания като инсулт, множествена склероза, мозъчен тумор, възпаление на мозъка, тежки сърдечни аритмии.

Д-р Нурфет Алиоски

"Заедно с колегите невролози се занимаваме с лечението на исхемичните инсулти посредство ендуваскуларните процедури", поясни д-р Нурфет Алиоски от УМБАЛ "Св. Анна".

"Този метод се прилага, когато не е било успешно лечението само с тромболизата. Ендуваскуларният метод се прилага до шестия час. Ако пациенът постъпи между 4 и шестия час от инсулта, също се прилага само тази животоспасяваща модерна процедура.

НЗОК поема и двете процедури макар и не в достатъчна степен. Проблемът е в гъвкавото прилагане на двете клинични пътеки.

Водещата причина за смъртност в България за миналата година е мозъчният исхемичен инсулт, независимо от пандемията. Имаме 50 хиляди регистрирани за лечение по НЗОК исхемични инсулти", категоричен е д-р Алиоски.

Д-р Алиоски допълни, че постъпват млади хора с тежки инсулти, заради генетична предиспозиция - тромбофилия. Затова пациент с наследственост е добре да си направи генетичен панел за тромбофилия. Изследването е ново за България и показва вероятността за инсулт.


Всички епизоди на подкаста "В центъра на системата" ще намерите в:

В Apple Podcasts през iTunes

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна