Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обмисля отмяна на предложението за забрана на танкери на ЕС да превозват руски петрол

Европейската комисия обмисля да предложи на държавите от източната част на Европейски съюз, които са без излаз на море, повече средства за модернизиране на петролната им инфраструктура в опит да ги убеди да се съгласят на налагането на ембарго на руския петрол, посочи в понеделник европейски източник на агенция Ройтерс.

Мерките са част от по-широк шести пакет от санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, но приемането на текста все още се нуждае от постигане на споразумение относно размера на такива инвестиции, отбеляза източникът на Ройтерс, добавяйки, че друга пречка е опасенията на Кипър относно предложена забрана за продажба на недвижими имоти на руснаци.

След като през миналата седмица Комисията представи оригиналния си документ за шестия пакет санкции, неговото приемане се забави, като текстът вече беше преработен веднъж, за да се опита да спечели скептиците сред държавите членки.

Източникът на Ройтерс посочва, че третата му версия, която в момента се изготвя, вероятно ще отмени и предложението за забрана за танкери на ЕС да превозват руски петрол, като това е станало след натиск от страна на Гърция, Кипър и Малта.

Компаниите от ЕС обаче ще бъдат възпрепятствани да предлагат застрахователни и други финансови услуги за транспортиране на руски петрол по целия свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна