Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана на финландския парламент смята, че членството в НАТО е най-доброто решение

Снимка: Ройтерс

Комисията по отбрана на финландския парламент смята, че членството в НАТО е най-доброто решение за сигурността на страната. За това пише във вторник вестник "Илталехти", позовавайки се на официалното изявление на депутатите.

Според депутатите от комисията собствените отбранителни способности на Финландия не са достатъчни, за да се противопоставят на предполагаемата „руска заплаха“. Партньорството и сътрудничеството с други държави може да се задълбочи, но и това не осигурява достатъчна сигурност. В същото време те твърдят, че присъединяването към Алианса значително ще ограничи военното влияние на Руската федерация.

"Мнението на комисията за членството на Финландия в НАТО е ясно. Финландия трябва да даде основен приоритет на кандидатстването за членство", каза Йоонас Кьонта от Центристката партия.

"Най-важното нещо е сигурността на Финландия и финландците. Дори в бъдеще нашата национална отбрана ще разчита на наборна служба и голям обучен резерв“.

По-рано беше съобщено, че премиерът Санна Марин и президентът Саули Ниинистьо ще обявят позицията си относно членството в НАТО на 12 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна