Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на инфлацията в САЩ през април до 8,3%

Растежът на потребителските цени в САЩ се забави слабо през април до 8,3% на годишна база, тъй като цените на бензина спаднаха от рекордно високи нива.

Това предполага, че американската инфлацията вече достигна пика си през март, но въпреки това вероятно ще остане много висока за известно време, потвърждавайки позицията на Федералния резерв за по-агресивно повишаване на лихвите на следващите няколко заседания на централната банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през април с 0,3% спрямо март, когато скочи с цели 1,2%. Това е най-слабото нарастване на инфлацията от август 2021 г. насам, след като само месец по-рано отбеляза най-силен едномесечен ръст от септември 2005 г. насам, когато върлуваше ураганът Катрина.

Спрямо година по-рано (април 2021 г.) американската потребителска инфлация се забави през април до 8,3% от 8,5% през март, когато достигна най-високо ниво от декември 1981 г. Това е първото забавяне на годишната инфлация от август 2021 г., но въпреки това инфлацията нараства стабилно над нивото от 6 на сто за седми пореден месец.

Графика на инфлация в САЩ по месеци (спрямо година по-рано)


Очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-сериозно забавяне на инфлацията в САЩ през април до 8,1% на годишна база и до нейно повишение с 0,2% спрямо март.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните и на енергията) обаче нарасна на месечна база през април с 0,6% (след повишение с 0,3% през март) и се повиши на годишна база с 6,2% след растеж с 6,5% месец по-рано, когато достигна най-високо ниво от август 1982 г.

Ключов двигател за все още много високата инфлация остават енергийните цени, които нараснаха през април с 30,3% на годишна база (след скок с 32% през март(, въпреки че цените на бензина се понижиха с 6,1% спрямо предходния месец, но на годишна база нараснаха с 43,6% (след повишение с 48% през март), докато цените на мазута нараснаха с цели 80,5% след повишение със 70,1% месец по-рано.

В същото време цените на храните скочиха с 9,4% на годишна база, отбелязвайки най-рязко повишение от април 1981 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна