Годишният темп на инфлация в България се ускори през април 2022 г. за 14-и пореден месец, достигайки 14,4% спрямо 12,4% през предходния месец, показват данни на Националният статистически институт (НСИ). Това е най-високото ниво на инфлацията в нашата страна от юли 2008 г.
Спрямо март потребителските цени в нашата страна се повишават през април с 2,5%, след като месец по-рано те се повишиха с 2,2 на сто.
Средногодишната инфлация за периода май 2021 - април 2022 г. спрямо периода май 2020 г. - април 2021 г. е 7,0 на сто.
Основен възходящ натиск върху инфлацията през април оказват цените на облекло и обувки, които се увеличават с 6,4% спрямо март, както и цените на храните и безалкохолните напитки, които нарастват с 4,5%.През април солиден скок на цените при хранителните продукти бележат тези на месото, като свинското месо поскъпва със 7,8%, агнешкото - с 12,9%, а месото от домашни птици - с 10,2%.
Цената на киселото мляко се повишава през април с 4,3%, на сиренето с 4,4%, на кашкавала - с 3,5%, а на яйцата - с 5,2%.
Оризът пък поскъпва с 3%, а брашното - с 4 на сто.
Сериозен скок с 20% има при цените на доматите, пиперът поскъпва с 16,3%, а картофите - с 8,9%.
През април поевтинява малка част от хранителните стоки, като най-голям ценови спад с 12,1% има при краставиците, при листните зеленчуци - с 0,1% и при прясната и охладена риба - с 2,4 на сто.
Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през април нараства с 2,1% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 12,1% от 10,5% през март.
Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.