Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на рейтинга на Джо Байдън до най-ниското ниво, откакто е начело на САЩ

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През май рейтингът на одобрението на президента на САЩ Джо Байдън спадна до най-ниската точка на неговото президентство, показва ново проучване, отчитащо задълбочаване на песимизма сред членовете на собствената му Демократическа партия, съобщава Асошиейтед прес.

Едва 39% от пълнолетните американци одобряват представянето на Байдън като президент, според анкетата на Центъра за обществени изследвания на Асошиейтед прес-NORC.

Като цяло само около двама от десет американци смятат, че САЩ се движат в правилната посока или икономиката е добра, докато месец по-рано на това мнение бяха трима от десет анкетирани. Тези спадове са концентрирани сред демократите, като само 33% от симпатизантите на президентската партия казват, че страната върви в правилната посока, което е силен спад от 49% през април.

Особен повод за безпокойство за Байдън преди междинните избори за Конгреса е факта, че неговото одобрение сред демократите възлиза на 73%, което е значителен спад в сравнение с по-рано на неговото управление на Белия дом. В проучванията на Асошиейтед прес-NORC, проведени през 2021 г., рейтингът на одобрение на Байдън сред демократите никога не пада под 82 на сто.

В същото време по-малко от един на десет симпатизанти на Републиканската партия одобряват президента или управлението на икономиката, но този процент не се различава от миналия месец.

Като цяло две трети от американците не одобряват управлението на икономиката на САЩ от Джо Байдън. Този рейтинг е до голяма степен непроменен през последните няколко месеца, макар и леко повишен от първите два месеца на годината.

Но има признаци, че недоволството от Байдън по отношение на икономиката се е задълбочило. Само 18% от американците казват, че политиките на президента са направили повече, за да помогнат, отколкото да навредят на икономиката, което е лек спад от 24% на това мнение през март. 51% пък казват, че управляващите са направили повече, за да навредят, отколкото да помогнат, докато 30% казват, че така или иначе няма голяма разлика.

45% от американците одобряват позицията на Джо Байдън във връзка с отношенията на САЩ с Русия, докато 54% ​​не одобряват. Тези проценти остават непроменени през всеки месец от началото на войната в Украйна. 73% от демократите и 15% от републиканците одобряват позицията на президента спрямо Русия.

Новото проучване също така показва, че само 21% от американците казват, че имат "силно доверие“ в способността на Байдън да се справи със ситуацията в Украйна, 39% казват, че имат "известно доверие", а 39% казват, че почти нямат такова доверие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени