Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС проучва начини да използва замразените активи на руските олигарси за възстановяване на Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз търси начини да използва замразените активи на руски олигарси за финансиране на възстановяването на Украйна след войната, заяви в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред телевизия ZDF, предаде Ройтерс.

Комисията предложи в сряда заем от 9 милиарда евро на Украйна, за да поддържа финансово страна, докато тя се бори да отблъсне руската инвазия и иска да възстанови инфракструктурата си след войната.

"Нашите юристи работят интензивно върху намирането на възможни начини за използване на замразени активи на олигарсите за възстановяването на Украйна. Мисля, че Русия също трябва да даде своя принос“, каза Фон дер Лайен пред ZDF.

Тя също така каза, че подкрепя съчетаването на дългосрочното възстановяване на Украйна с реформите, необходими за присъединяването й към Европейския съюз. Докато украинците виждат бъдещето си в рамките на ЕС, трябва да бъдат изпълнени определени стандарти за членство в области като върховенството на закона и в икономическата и политическата сфера, каза шефът на ЕК.

Междувременно украинският премиер премиерът Денис Шмихал заяви, че Европейският съюз е изплатил 600 милиона евро на Киев като част от програмата за макрофинансова помощ.

"Днес ЕС изплати нов транш от 600 милиона евро по програмата за спешна макрофинансова помощ на Украйна", написа Шмихал в акаунта си в "Туитър".

Шмихал също така посочи, че е благодарен на Европейската комисия и нейния председател Урсула фон дер Лайен.

"Ще спечелим и ще възстановим Украйна заедно", каза още той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени