Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния маймунска шарка няма, но северните ни съседи взимат мерки – купуват ваксини

Снимка: Reuters

До момента Румъния не е установила на своя територия случай на маймунска едра шарка, но подготвя превантивни мерки срещу разпространението й, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Министърът на здравеопазването Александру Рафила каза, че страната ще купи неколкостотин ваксини срещу вариола с цел превенция.

"Чрез европейския механизъм за координация в случай на извънредни епидемиологични ситуации HERA ще проучим възможностите да разполагаме с определено количество ваксина, която евентуално да бъде прилагана на контактните лица на човек, който е диагностициран с това заболяване", обяви той.

"Става дума за неколкостотин дози, вероятно максимум 1000, които ще бъдат предоставени на румънските власти. Това са малки количества, защото и броят на случаите е малък", поясни министърът и допълни, че предаването на болестта не е като при коронавируса.

Министерството на здравеопазването на Румъния посочи, че маймунската едра шарка не се разпространява лесно между хората и изисква близък контакт.

Вирусът навлиза в организма през наранена кожа или лигавици, дихателните пътища, очите, носа или устата и телесните течности.

Основният начин, по който може да се разпространи, е при близък и продължителен физически контакт с човек, който е болен от маймунска едра шарка.

Припомняме ви, че заболяването вече бе потвърдено в няколко европейски страни. Израел и Швейцария са последните държави, които потвърждават случаи на маймунска едра шарка, с което общият брой на държавите, които съобщават за огнища на болестта, става 14.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!