Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън се готви да освободи извънредните дизелови резерви на САЩ за борба с високите цени

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя да използва извънредния дизелов резерв на Америка в последния си опит да овладее високите енергийни разходи, които допринасят за инфлацията и вредят на политическото му положение.

"Ние следим отблизо предизвикателствата пред доставките и цените на дизеловото гориво в резултат на инвазията на Путин“, написа в понеделник в "Туитър" Емили Саймънс, говорител на Белия дом., предаде "Файненшъл таймс".

"Изготвена е спешна декларация за президента Байдън, за да разреши освобождаване от резервите, ако е необходимо. Това би преодоляло краткосрочните дефицити на доставки“, добави тя.

Запасът, известен като североизточния резерв за нафта за отопление на дома, е създаден през 2000 г., за да осигури краткосрочен буфер за региона в случай на прекъсване на доставките и беше преобразуван в дизелов резерв през 2011 г. Резервът, който е в депа в Бостън, както и на пристанището на Ню Йорк и в Кънектикът е различен от по-големия стратегически петролен резерв, от който администрацията на Байдън вече обяви, че отпуска 180 милиона барела, за да намали цените на петрола.

Последният ход дойде, тъй като цените на дизела, които са от решаващо значение за камионите, селското стопанство и тежката промишленост в САЩ, се търгуваха на рекордни нива над 5,60 долара за галон, бележейки ръст с повече от 70% през последната година.

Ако бъде напълно изпразнен, дизеловият резерв ще отговори само за около 6 часа от настоящото търсене в САЩ от приблизително 3,8 милиона барела на ден.

"Има голям недостиг на дизелово гориво в световен мащаб", каза Робърт Кембъл, анализатор в консултантската компания Energy Aspects, добавяйки, че съобщението ще осигури само "скромно, временно облекчение на високите цени на дизела".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!