Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският посланик с нота до българското МВнР: Искаме старо, съветско оръжие!

Посланик Москаленко
Снимка: БГНЕС

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие от България за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско, старо въоръжение, с което можем да боравим", добави той пред bTV.

"В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции например като Министерството на отбрана", обясни още украинският посланик.

Той каза, че наистина 80 танка от страната му ще се ремонтират у нас.

Украинският дипломат коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България".

Виталий Москаленко заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Посланикът заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация.

Той не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си.

"Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана", каза Москаленко.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна