Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият енергиен гигант Equinor затваря нефтените си и газови находища след обявяване на стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежките офшорни работници започнаха стачка във вторник, която ще намали добива на нефт и газ, съобщиха за Ройтерс от синдиката, ръководещ стачните действия.

Стачката, в която работниците настояват за повишаване на заплатите, за да се компенсира нарастващата инфлация, идва на фона на високите цени на петрола и газа, като доставките на природен газ за Европа са особено затруднени след съкращенията на руския износ.

"Стачката започна"“, каза в интервю за агенцията Аудун Ингвартсен, лидер на профсъюза Ледерн.

Норвежката енергийна компания Equinor обяви във вторник, че е успяла безопасно да затвори петролните си находища в Северно море Gudrun, Oseberg South и Oseberg East, след като профсъюзът Lederne посочи, че 382-ма от членовете му ще стачкуват.

Норвежкото министерство на труда повтори, че следи конфликта "отблизо". Може да се намеси, за да спре стачка, ако има изключителни обстоятелства.

Общият добив от гореспоменатите находища ще бъде намален във вторник с "около 89 000 барела петролен еквивалент на ден, от които 27 500 барела петролен еквивалтен на ден е природен газ“, отбелязва компанията.

В сряда стачката ще задълбочи намаляването на добива на газ в страната до общо 292 000 барела петролен еквивалент на ден, или 13% от добива в съответствие с оценката на Equinor.

Добивът на петрол от сряда ще бъде намален със 130 000 барела на ден, каза Equinor. Това съответства на около 6,5% от производството на Норвегия, според изчисление на Ройтерс.

Equinor посочи, че в сряда стачките ще засегнат находищата Heidrun, Kristin и Aasta Hansteen, чието общо производство се оценява на "около 333 000 барела петролен еквивалент на ден, от които 264 000 барела петролен еквивалент на ден е природен газ“, и че планира също да затвори тези свои находища.

Седмо находище - Tyrihans също би трябвало да бъде затворено в сряда, тъй като продукцията му се обработва от находището Kristin.

По-нататъшна планирана ескалация до събота може да доведе до спиране на близо една четвърт от добива на газ в Норвегия, както и около 15% от производството на петрол, според изчисление на Ройтерс.

До 9 юли находищата Sleipner, Gullfaks A и Gullfaks C вероятно ще спрат да произвеждат, тъй като членовете на Lederne се считат за решаващи за операциите, с потенциални пулсационни ефекти върху други полета, които изпомпват своя продукт през тези полета.

Ако го направят, това може да намали добива на суров петрол и други нефтени продукти с още 160 000 барела петролен еквивалент на ден и производството на природен газ с близо 230 000 барела петролен еквивалент на ден, показват изчисления на Reuters.

"Последиците от тази ескалация все още не са ясни", посочиха от Equinor.

В крайна сметка решението за затваряне на изхода е именно на оператора Equinor.

През миналия четвъртък членовете на профсъюза Lederne гласуваха против предложеното споразумение за заплатите, което беше договорено от компании и синдикални лидери. Другите профсъюзи в петролната и газова индустрия на Норвегия приеха споразумението за заплатите и няма да стачкуват.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна