Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Радка Савова: Диабетът при децата е автоимунно заболяване, което прогресира

Специалистите: Диабет при децата се отключва и след стрес, и след вирусни заболявания

Водещ детски ендокринолог и Асоциацията на децата с диабет гости в подкаста - "В центъра на системата"

3
Национална Асоциация на деца с диабет
Снимка: ФБ / Национална Асоциация на деца с диабет

Продължаваме по темата за диабет тип - 1 при децата, като в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата"  ви разказваме как се отключва диабетът при децата, какъв точно хормон е инсулинът, защо е жизненоважен и какво става, ако той не работи, каква е връзката между кръвната захар и инсулина. Експертите поясняват кога може децата да изпаднат в кетоацидоза и да постъпят по спешност в болница. Ще чуете епидемия ли е вече диабетът в световен мащаб и кои са причините за това. Ще научите може след силен стрес да се отключи диабет?

Слушайте епизода в Soundcloud тук:

Или в Spotify тук:

От разговора ще научите още:

✅ Колко са хората с диабет тип - 1 у нас и каква част от тях са деца

✅Какво е най-основното, което всеки родител трябва да знае

✅Диабет тип - 1 - по-скоро наследствен ли е или по-скоро е автоимунен

✅Кои са рисковите фактори за диабет тип - 1 и какво е мястото на химизацията в нашия живот

✅Как новите молекули променят химичните кодове на човешкото тяло

✅Защо диабет тип - 1 се счита за многофакторно заболяване

✅Защо силно развитото земеделие и модерното градско хранене е фактор за отключване на диабета

✅Как и кои видове стрес могат да отключат диабет

✅Защо и преболедуването от тежък грип може да доведе до диабет

✅Разпознават ли личните лекари диабета при децата

✅Липсата на педиатри е причинита да не се диагностицира диабетът веднага

✅Кои са най-важните изследвания за диагностика на диабета


Гости в епизода са:

✅ Доц. Радка Савова - ръководител на отделението по диабет в Клиниката по ендоклинология, диабет и генетика на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

✅ Елисавета Котова е майка на дете с диабет тип 1, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет” и член на Националната пациентска организация

Доц. Радка Савова - ръководител на отделението по диабет в Клиниката по ендоклинология, диабет и генетика на СБАЛ по детски болести

"Диабетът при децата е автоимунно заболяване, там се активира имунната система, образува имунни клетки и антитела към бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Диабетът при децата прогресира - неговата честота се увеличава с 3 до 5 на сто годишно. Водещи страни с до 20 до 60 на сто новозаболели на сто хиляди души са Скандинавските, Англия, САЩ и Канада и Средноевроевропейските страни.

Какви са научните данни за България: през 80-те години заболеваемостта е била на 100 хиляди  - 6 новозаболели, през 90 - те години - 9,5 за Западна България и 12 на сто хиляди души, а през 2011 до 2020 нашите сурови данни показват вече 18 на сто хиляди души, като в бедните райони на страната ни вече стигаме до над 20 на сто хиляди души... Диабетът се удвоява на всяко десетилетие", поясни доц. Радка Савова.

Доц. д-р Радка Савова е ендокринолог в СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" и ръководител на Детското отделение в Клиниката по ендокринолиогия. Възпитаник е на Медицинската академия в София през 1979 г. Има специалност по педиатрия и по детска ендокринология и обмяна на веществата, доктор по медицина е и доцент по педиатрия. Научни интереси свързани с епидемиологията на захарния диабет, моногеннитеформи на захарен диабет и диабетна автономна невропатия.

Елисавета Котова с деца от Национална Асоциация на деца с диабет

"Диабетът при моята дъщеря мисля, че се отключи след тежко прекарана двустранна бронхопневмония, стресът, който тя преживя тогава...

Кръвната картина и кръвната глюкоза са в здравния пакет и всеки личен лекар трябва да предлага тези изследвания на родителите при съмнение за диабет при дете. Освен това всеки общопрактикуващ лекар има в кабинета си апарат за кръвна захар и за секунди може да се установи има ли съмнение за диабет. Ние правихме години наред измерване на кръвната захар по училищата. Защото тип -  1 диабет не може да се отлага, защото той действа светкавично", каза Елисавета Котова.

Елисавета Котова е майка на дете с диабет тип 1, тя и основател и председател на  „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”. Асоциацията работи за съществено подобряване на подхода при установяване и лечение на заболяването при децата и младите хора, формиране на предвидимост на съществуващите регламент, условия и процеси в борбата с тях, както и за възстановяване доверието между лекари и пациенти и изграждане на общност, организиране и участие в скринингови изследвания.

Следва продължение по темата за диабета на 9.08.2022 година.


Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени