Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди среща с Путин Ердоган поднови заплахата за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган поднови в понеделник заплахата си да "замрази" усилията към членство в НАТО на Швеция и Финландия, ако пактът не се съобрази с условията на Анкара, предаде АФП.

На среща на върха на НАТО в Мадрид в края на юни Ердоган призова двете скандинавски страни да "извършат своя дял работа" в борбата с тероризма и ги обвини в осигуряване на убежище за кюрдски екстремисти.

В понеделник, в навечерието на тристранна среща с руския си колега Владимир Путин и с иранския лидер Ебрахим Раиси в Техеран, Ердоган заяви:

"Искам да заявя още веднъж, че ние ще замразим процеса, ако тези страни не предприемат необходимите стъпки да изпълнят нашите обещания".

"В частност отбелязваме, че Швеция няма добър имидж по въпроса", заяви турският президент.

По-рано този месец НАТО даде старт на процедурата по присъединяване на Швеция и Финландия, след като бе сключено споразумение с Турция, която блокираше пътя към членството им.

В коментар по темата говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи, че Турция, Финландия и Швеция са подписали в Мадрид тристранен меморандум, за да задвижат процеса. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна