Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не очаква "Северен поток 1" да поднови доставките на руски газ за Европа в четвъртък

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейската комисия не очаква тръбопроводът "Северен поток 1" да бъде рестартиран след годишната му 10-дневна поддръжка, която е планирана да приключи в четвъртък (21 юли), съобщи "Уолстрийт джърнъл",  цитирайки европейския комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

"Работим върху предположението, че "Северен поток 1" няма да се върне към работа“, е каза Хан пред репортери в Сингапур, според финансовото издание.

Европейската комисия планира всички сценарии по отношение на газовите потоци към Европа през руския газопровод "Северен поток 1", включително възможността потоците да не бъдат възобновени в четвъртък, когато трябва да приключи поддръжката на газопровода, заяви говорител на ЕК, предаде Ройтерс.

"Ние работим по всеки възможен сценарий и един от сценариите, които трябва да вземем предвид при планирането на извънредни ситуации, е възможността потоците да не се рестартират“, каза говорител на Комисията на редовен брифинг за пресата във вторник.

Коментарите на Хан и на говорителя на ЕК идват, след като по-рано във вторник Ройтерс съобщи, че руският "Газпром" е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставки на газ поради "извънредни" (форсмажорни) обстоятелства, засилвайки опасенията в Европа, че Москва може да не рестартира газопровода "Северен поток 1" в четвъртък.

Вчера първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че блокът трябва да се подготви за спиране на газа, като увери, че ЕС е готов за всички сценарии.

Ако Русия спре да изпраща газ на Европа, това ще бъде пагубно за европейската икономика, която вече страда от най-високата инфлация от 40 години. Намаляването на доставките и увеличените разходи правят нещата по-трудни за индустриалните производители и създават предпоставки за трудна зима с недостиг на енергия за отопление.

Също вчера ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането на газ) през най-студените месеци.

Междувременно цената на газа в Европа на нидерландския газов хъб TTF се повишава в рамките на деня обратно над 164 евро за мегаватчас, след като вчера отстъпи до ценово дъно около 154,50 долара.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна