Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин категорично против визита на Нанси Пелоси в Тайван

Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайското правителство предупреди днес, че може да се наложи да предприеме "решителни мерки", ако председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, след като "Файненшъл таймс" съобщи, че тя ще бъде на визита на острова следващия месец, предаде Ройтерс. 

Пелоси и нейна делегация ще посетят още Индонезия, Япония, Малайзия и Сингапур, ще бъдат и на Хаваите – в щабквартирата на Индийско-тихоокеанското командване на САЩ, съобщи вестникът, позовавайки се на запознати с пътуването.

Тайванското МВнР обяви, че "не е получавало релевантна информация" за подобна визита.

Запитани за информация, от екипа на Пелоси заяви, че "не могат да потвърдят, нито да отрекат (информация) за международно пътуване заради протоколите за сигурност".

Визитата бе отложена през април заради положителна проба за Covid-19.

В Пекин говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че всяка визита на Пелоси "сериозно ще омаловажи китайския суверенитет и териториална цялост":

"Ако американската страна упорито продължава този курс, Китай определено ще трябва да предприеме решителни и твърди мерки в защита на националния си суверенитет и териториална цялост", предупреди той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени