Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Ремонтираната газова турбина на "Северен поток 1" ще бъде инсталирана

Москва "не е заинтересована" от спиране на руския газ за Европа

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ремонтирана от Siemes газова турбина ще бъде монтирана в компресорна станция на газопровода "Северен поток 1", след като бъде върната от поддръжка в Канада. След това природният газ ще бъде доставен в "съответстващите обеми", подчерта той, предаде Ройтерс.

"Турбината ще бъде монтирана след приключване на всички формалности... И газът ще бъде изпомпван в съответните обеми, обемите, които са технологично възможни“, посочи той пред репортери.

Песков също така каза, че има още оборудване на "Северен поток 1", което се нуждае от ремонт и Siemens Energy е наясно с това.

Той осъди и изявлението на Европейската комисия от по-рано днес, че регионът трябва да се подготви за евентуално пълно спиране на доставките на руски газ, подчертавайки, че Москва "не е заинтересована" от подобен ход.

"Русия е отговорен доставчик на газ и каквото и да казва някой в Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия беше, е и си остава държава, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа. Не декларативно, а де факто я гарантира“, подчерта Песков.

Говорителят на Кремъл обаче допълни, че "ако Европа продължи своя курс на абсолютно безразсъдно налагане на санкции и ограничения, които я засягат самата нея, ситуацията може да се промени".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени