Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадри Симсон: Последното намаляване на руските газови доставки е политически мотивирано

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщението на руския газов гигант "Газпром", че ще намали допълнително доставките за Европа от 27 юли, е "политически мотивирано", заяви във вторник еврокомисарят по енергийната политика на ЕС Кадри Симсон.

Така тя оспори твърдението на руският газов гигант, че предстоящото намаление на подаването на газ през "Северен поток 1" до едва 20% от капацитета на ключовия газопровод е в резултат на спиране на работата на още една газова турбина.

"Знаем, че няма техническа причина да бъде направено това. Това е политически мотивирана стъпка и трябва да сме готови за нея. И точно поради тази причина превантивното намаляване на нашето търсене на газ е мъдра стратегия", посочи Симсон при пристигането си за днешната важна среща на енергийните министри на страните от ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс.

Кадри Симсон също така посочи, че очаква министрите да постигнат споразумение относно спешните правила на ЕС, изискващи от страните да ограничат търсенето на газ с 15% в периода от 1-ви август 2022 г. до 31-ви март 2023 г.

Йозеф Сикела, министър на промишлеността на Чехия, която е ротационен председател на ЕС, заяви преди днешната среща, че Европейският съюз трябва да действа "възможно най-бързо" срещу газовите заплахи на "Газпром", като същевременно подчерта опасността, която тези заплахи представляват за предстоящата зима на континента.

"Зимата идва и не знаем колко ще е студено“, каза министърът при пристигането си за извънредна среща в Брюксел. Освен това той подчерта, че руският президент Владимир Путин ще продължи "да играе своите мръсни игри", като използва газ, за да се опита да "изнудва" единния блок.

Ирландският министър на околната среда Иймън Райън предупреди, че предложението на Европейския съюз държавите членки да намалят търсенето на газ с 15% няма да е достатъчно, за да се гарантира, че енергийните нужди на блока ще бъдат задоволени през предстоящата зима.

"15% вероятно няма да са достатъчни предвид това, което руснаците току-що обявиха за по-нататъшно намаляване на своите газови доставки през "Северен поток 1". Но е по-добре, отколкото да го няма, и мисля, че сигналът, който изпраща, също е важен“, каза Райън пред репортери преди срещата на ЕС по въпроса.

Испанският министър на енергетиката Тереза Рибера очаква страните членки на Европейския съюз да постигнат споразумение във вторник за намаляване на използването на природен газ през зимата с по-малко от 15%, като стане на доброволна основа.

"Мисля, че ще видим споразумение, всички разбираме, че когато някой поиска помощ, ние трябва да отговорим“, каза Рибера пред репортери в Брюксел преди среща на ЕС. "Помощта може да приеме различни форми, но духът на сътрудничество ще надделее".

Испания, която инвестира сериозно в инфраструктура за внос и реекспорт на природен газ към останалите 27 държави от ЕС, се противопоставя на принуждаването на потребителите и компаниите да намалят употребата на газ.

"Правилно е всички ние да поемем ангажимент за нетни спестявания от 15%, но добавени към всички тези регазификационни усилията би било много трудни“, каза Рибера в Брюксел. Тя посочи, че намаляването на използването на газ трябва да бъде определено на доброволна основа

Рибера каза, че Испания има най-големият капацитет в Европа за регазификация на внесения втечнен природен газ (LNG) и е предложил да помогне на други страни от ЕС в тази насока.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна