Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпна над 200 евро за мегаватчас

Снимка: balkangashub.bg

Газът в Европа поскъпна над 200 евро за мегаватчас към края на търговията във вторник, достигайки най-високи ценови нива от март насам  поради продължаващите опасения относно затягането на европейските доставки.

Руският "Газпром" заяви в понеделник, че ще намали потоците през газопровода "Северен поток", позовавайки се на проблеми с турбините, и от утре (27 юли) ще доставя само 33 милиона кубически метра дневно, което представлява едва около 20% от капацитета на този ключов за европейските потребители на руски газ тръбопровод.

С това си решение "Газпром" все по-вече застрашава целите на ЕС да бъдат запълнени поне на 80% газовите хранилища преди зимата.

Тези опасения за газовите доставки накарах по-рано днес членовете на ЕС да се споразумеят за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от 1-ви август 2022 г. до 31-ви март 2023 г.

Използването на природния газ като оръжие от страна на руския президент Путин предизвиква прилив на интерес за доставки и от други основни купувачи на втечнен природен газ, включително Япония и Южна Корея, които осъществяват плановете си да закупят повече LNG товари за зимата, опасявайки се, че Европа ще натрупа запаси по подобен начин, но с по-бързи темпове.

Всичко това провокира поредно рязко поскъпване на газа в Европа и днес след вчерашния ценови ръст с около 10%.

Към 18,30 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF нарастват в рамките на деня с над 13% към 200 евро за мегаватчас, като дори за кратко достигнаха ценови връх от около 202 евро за MWh. Това са най-високите цени на европейския газ от 9-и март и след като на 7-март (в началните дни на руската инвазия в Украйна) газовите фючърси удариха за кратко рекорден ценови връх над 250 евро за мегаватчас.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна