Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на газ в Германия все още може да се избегне въпреки намалените достакви от "Газпром"

Снимка: БГНЕС

Германия може да не се наложи да задейства следващата фаза от своя план за газова извънредна ситуации през следващите дни и седмици, докато все още има възможност за нагнетяване на синьо гориво в газовите хранилища, заяви в сряда ръководителят на мрежовия регулатор на страната.

Ако потоците през газопровода "Северен поток 1" останат около 20% от неговия капацитет и се използват всички възможности за спестяване, има голям шанс Германия да не изпита недостиг на газ, посочи пред радио Deutschlandfunk Клаус Мюлер, ръководител на немския мрежов регулатор Bundesnetzagentur.

Мюлер обаче посочи, че потребителите в страната трябва да се подготвят за по-нататъшно повишаване на енергийните цени.

Той потвърди, че от днес руската държавна компания "Газпром" е започнала да оставя още по-малко газ през газопровода "Северен поток 1". Можете да видите номинираното дроселиране, посочи Мюлер и добави, че "сега трябва да изчакаме и да видим дали ще остане така".

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че заявките за потоци от руски природен газ през "Северен поток 1" към Германия са намалели почти наполовина от 08.00 часа централно европейско време (CET) на 27 юли, според данни от оператора на тръбопровода. Номинациите бяха за 14 423 764 киловатчаса на час (kWh/h) от часовия диапазон 08.00-09.00 CET нататък, което представявла почти двоен спад спрямо нивата над 27 000 000 kWh/h преди това.

Управляващите в Москва оправдават намаляването на газоподаването през този ключов тръбопровод до едва около 20% от неговия капацитет с проблеми при поддръжката и ремонта на турбините.

Клаунс Мюлер обаче подчерта пред Deutschlandfunk, че газът вече е част от руската външна политика и вероятно също така част от военната стратегия на Русия.

Той коментира и вече започналите в страната мерки по спестяване на използването на синьото гориво. Домакинствата и индустрията вече използват пет до шест процента по-малко газ, като този размер на потреблението на газ е "температурно коригиран", т.е. не само поради лятното време, посочи Мюлер.

Шефът на мрежовия регулатор обаче призова за допълнителни инициативи за спестяване.

"Докато доставките не бъдат допълнително ограничени и газовите хранилища все още могат да продължат да се пълнят, няма заплаха от недостиг на газ", отбеляза Мюлер, но допълни: "Това обаче не може да се предвиди за в бъдеще".

За да избегнат трудностите през зимата, вчера енергийните министри на страните от ЕС взеха решение за извънреден план за икономия на синьото гориво. Този план предвижда всички страни членки доброволно да спестят 15 процента от потреблението си на газ до края на март догодина.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна