Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нафтогаз" изпадна в неплатежоспособност, предлага споразумение за отлагане на плащанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският енергиен гигант "Нафтогаз" стана първата държавна компания в страната от началото на руската инвазия,  която изпадна в неплатежоспособност (дефолт), след като обяви късно снощи, че няма да извършва плащания по международните си облигации преди изтичането на гратисния период, предаде Ройтерс.

В специално изявление енергийната компания каза, че не е успяла да получи подкрепата на кредиторите за предложение за замразяване на плащанията по някои от нейните облигации за две години, което неплащане стартира на 12 юли, заявявайки, че инвазията на Русия означава, че много от нейните клиенти вече не са в състояние да плащат сметките си.

Неуспешното предложението означаваше, че компанията трябваше да плати 335 милиона долара главница плюс лихва по своя емисия облигации с падеж 2022 г., както и отделна лихвена вноска по облигация с падеж 2024 г., преди края на деня.

"Нафтогаз" не е получила съгласие от министерския кабинет на Украйна да извърши необходимите плащания“, се казва в изявление на компанията.

Гуверньорът на централната банка на Украйна Кирило Шевченко каза, че фалитът на "Нафтогаз" не означава т.нар. "кръстосан дефолт" към суверена.

"Надявам се, че "Нафтогаз", заедно с министерството на финансите на Украйна, ще намерят решение. Последствията ще бъдат свързани единствено с "Нафтогаз"", каза той.

"Нафтогаз", който емитира своите облигации чрез финансовия си клон Kondor Finance, формира почти 17% от публичните приходи на Украйна миналата година.

Междувременно "Нафтогаз" заяви в сряда, че незабавно ще предложи на своите притежатели на еврооблигации споразумение за отлагане на плащанията в съответствие с условията, определени от правителството.

Процесът трябва да бъде част от съвместните усилия на правителството и други държавни компании за предлагане на подобни условия за отлагане на плащания по еврооблигации, се казва в изявление на компанията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени