Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркет Линкс: 6 партии влизат в следващия парламент, ИТН и "Български възход" - под чертата

Шест партии влизат в 48-ото Народно събрание, като ГЕРБ-СДС води с около 3% пред "Продължаваме промяната", а "Има такъв Народ" и "Български възход" остават под 4-процентната бариера.

Националното проучване е проведено сред 1020 пълнолетни граждани, в периода 30 юли - 5 август, като изследването е реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс".

Данните показват, че ГЕРБ-СДС ще бъдат първа политическа сила с 22,4% подкрепа сред хората, заявили, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" е на втора позиция, като за нея ще гласуват 19,1% от заявилите намерение да участват във вота. ДПС е трета политическа сила с 11,5% подкрепа при гласуващите, следвана от БСП с 10,9% в тази група. "Възраждане" и "Демократична България" са с много близки резултати - с подкрепа от съответно 8,4 и 8,3 % от заявилите, че ще гласуват на предстоящия на 2-ри октомври вот.


Проучване също така отчита около и под бариерата от 4% за влизане в следващия парламент са "Български възход" на Стефан Янев с подкрепа от 3,9% от заявилите, че ще гласуват, и ИТН на Слави Трифонов - с 2,8%.


Групата на нерешилите за кого ще гласуват е 8,5% от гласуващите и 17% от всички анкетирани.

"Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание", коментира по-рано в сряда пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет Линкс“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна