Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Путин може да ограничи допълнително доставките на руски газ

Роберт Хабек. германски икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек посочи в понеделник, че има вероятност руският президент Владимир Путин да ограничи допълнително доставките на руски газ за Европа, като същевременно добави, че Берлин е подготвен и има добри шансове да издържи тази зима без драстични икономически мерки.

"Германия има добри шансове да премине през предстоящата зима, без да предприема драстични мерки, но въпреки това е изправена пред труден момент и трябва да се подготви Русия да затегне допълнително доставките на газ, каза министърът на икономиката", каза Хабек от Канада, където е на тридневна визита заедно с канцлера Олаф Шолц.

"Все още пред нас предстои много критична зима. Трябва да очакваме, че руският президент Владимир Путин ще намали допълнително газа“, посочи той.

Коментарът е донякъде в контраст с неотдавнашното твърдение на Хабек, че Берлин трябва "да преглътне горчиво лекарство", за да премине бързо към нов енергиен модел.

Новината идва на фона на последното решение на "Газпром" да спре газовия си поток през "Северен поток 1" поради поредни "ремонтни дейности", започващи от 31-ви август до 2-ри септември, като властите в Киев определиха това решение като "изключително политическо".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна