Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Арестът на Бойко Борисов е незаконен! СДВР осъдена да плати обезщетение

Снимка: архив, БГНЕС

С окончателно съдебно решение, извършеният през март полицейски арест на бившия премиер Бойко Борисов е обавен за незаконен. 

Столичната дирекция на вътрешните работи трябва да плати на Борисов 480 лева разноски по делото. Така Административният съд в София-град потвърди решението на районния съд. От решението на съда става ясно, че по време на съдебното заседание представителят на прокуратурата е обявил жалбата на МВР срещу решението на първоинстанционния съд за неоснователна. 

В мотивите си административните съдии са записали, че заповедта на МВР, въз основа на която беше задържан Борисов:

"Не покрива стандарта за законност и непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване правото на свобода и сигурност". Отбелязано е и че липсват каквито и да е мотиви, налагащи задържането на експремиера. 

Освен Борисов, на 17 март МВР задържа за 24 часа и бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Техните арести също бяха обявени за незаконни от Софийския районен съд и се очаква произнасянето на Административен съд София-град. 

В решението се цитира Конституцията, като се посочва, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск, или на друго посегателство върху личната неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Според съдебния състав приложената принудителна административна мярка за 24-часово задържане, освен "фактически необоснована се явява и несъответна на целта на закона". Като се допълва, че в заповедта за задържане няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени "осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка".

По делото – Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да заплати на Бойко Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени