Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще изпълни предсрочно графика за пълнене на газохранилищата въпреки намалените руски доставки

4
Снимка: Pixabay

Европейският съюз е на път да изпълни целта си за запълване на газовите хранилища два месеца преди заложената цел, като единният блок се подготвя за тежка зима с оглед на намалените руски доставки на синьо гориво и бушуващата енергийна криза при все по-силно нарастващи цени на енергията.

Газовите хранилища в ЕС са запълнени до 79,94% в сравнение с целта от 85%, която обаче трябва да бъде достигната до 1-ви ноември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 28-и август.

ЕС затегна правилата си за съхранение на природен газ по-рано тази година, след като миналата зима нивата се оказаха по-ниски от предходните години, особено в германските газохранилища, контролирани тогава от руския износител Газпром (Gazprom PJSC), фактор, който допринесе за рязкото повишение на цените на синьото гориво в последващите месеци.

Съхранението на газ помага за поемане на шокове при проблеми с доставките и осигурява около 25% до 30% от горивото, консумирано през зимата, посочва агенция Блумбърг. С по-големи резерви европейските държави са в малко по-добра позиция да се изправят пред по-нататъшно намаляване на доставките, като "Газпром" обяви преди дни, че започва неочаквана поддръжка и профилактика на газопровода "Северен поток 1" в сряда (31-ви август), която да продължи до 2-ри септември включително.

По-ниските температури, които се очакват в Източна Европа и в части от Иберийския полуостров през следващата седмица, също би трябвало да помогнат на европейските държави да спестят повече газ, тъй като се очаква да е необходима по-малко енергия за уреди за охлаждане.

В понеделник Германия заяви, че нейните газови хранилища се запълват по-бързо от планираното, като към 28-и август те бяха нагнетени със синьо гориво на 83,26% и се очаква да бъдат запълнени на 85% до края на август/началото на септември, докато целта на властите в Берлин беше за достигне на това ниво до октомври.

Новината за по-бързото от заложения график запълване на газовите хранилища в Европа провокира в понеделник рязко поевтиняване на синьото гориво на европейския пазар. Септемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с близо 18% към 280 евро за мегаватчас, отстъпвайки от ценовия връх около 342 евро, достигнат в петък (26-и август) - най-високо ниво от 7-и март насам, когато за кратко беше ударен рекорден ценови връх около 345 евро за MWh.

Графика на газовите TTF фючърси през август (в евро за мегаватчас)


Вчерашният спад носи известно облекчение след яростно възходящо ценово рали, но въпреки това поевтиняване газовите фючърси в Европа все още се търгуват на почти шест пъти по-високи нива спрямо година по-рано.

ЕС иска да намали зависимостта си от Русия, най-големият доставчик на енергия в региона през последните години. Руските газови потоци трябва да бъдат заменени от нарастващи възобновяеми източници на енергия, по-голяма ефективност и внос на тръбопроводен газ и втечнен природен газ от други доставчици в средиземноморския регион, Африка, Близкия изток и САЩ, посочва Блумбърг.

Задължителното минимално ниво на резерви в газохранилищата ще засили сигурността на доставките тази зима и през следващите отоплителни сезони, посочи Европейската комисия по-рано тази година. Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че единният блок също така ще предприеме стъпки за намеса на енергийния пзар, интервенирайки в краткосрочен план, за да намали растящите разходи за електроенергия и в крайна сметка ще се стреми да прекъсне връзката между цените на газа и цените на електроенергията.

В Полша газохранилищата вече са запълнени до почти 100% към 28-и август (99,62%), докато тези в Португалия са пълни на 100%. Италианските хранилища са запълнени до 81,7%, френските - до 91,47%, докато унгарските - до 62,82%, българското газохранилище в Чирен - до 60,52%, а в Латвия - до 54,97$, според последните данни на GIE.

Ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС към 28-и август (по данни на GIE)


Но дори и с пълни газохранилища, Германия рискува да прекара една тежка зима, ако Русия спре напълно газовите потоци, отбеляза Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция (FNA), енергийният регулатор на страната.

Страната, която е най-големият вносител на енергия в ЕС, рестартира въглищни електроцентрали, за да пести газ. Освен това се надпреварва да въведе нова онлайн инфраструктура за внос на втечнен природен газ от целия свят, като първите два плаващи терминала трябва да стартират тази зима.

Френският премиер Елизабет Борн пък призова предприятията да намалят потреблението на енергия или ще бъдат изправени пред евентуални ограничения (режим) тази зима, ако Русия спре доставките на газ.

"Може да има брутални прекъсвания на газа за една нощ и сериозни икономически и социални последици“, каза тя в реч в понеделник, добавяйки, че "компаниите ще понесат първи удара от евентуално нормиране (въвеждане на режим)".

Тъй като повече от 90% от газовото си хранилище в момента е пълно, Франция трябва да има достатъчно гориво, за да се справи със зима със средни за този сезон температури, посочи в понеделник изпълнителният вицепрезидент на компанията Engie Клер Уейсанд.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна